Zamiast wyrzucać, wykorzystaj do wzmocnienia roślin. Resztki tego warzywa są świetnym nawozem

Martyna Pstrąg-Jaworska
Większość z nas używa cebuli do przygotowywania dań niemal codziennie. Cebula jest składnikiem wielu zup, sosów czy mięsnych i warzywnych potraw. Dodajemy ją do sałatek, robimy z niej syrop z cebuli i wykorzystujemy do robienia marynat. Oto jak sprytnie wykorzystać łupiny z cebuli do wzmocnienia roślin doniczkowych.
Łupiny z cebuli podczas gotowania każdy z nas wyrzuca. Zamiast do śmieci, wrzuć je do naczynia i zrób nawóz wzmacniający. Unsplash
Przy każdym gotowaniu z użyciem cebuli, zamiast wyrzucać łuski i skórkę z niej, wykorzystaj ją do zrobienia świetnego nawozu do kwiatów doniczkowych. Cebula zawiera mnóstwo antyoksydantów, wapnia, potasu, magnezu, żelaza dzięki którym rośliny będą miały bujniejsze liście i ogólnie lepiej i zdrowiej wyglądały.

Nawóz z cebuli do roślin doniczkowych – przepis

By przygotować nawóz cebulowy do kwiatków doniczkowych, potrzebujesz: Łupiny i skórki, czyli resztki cebuli, których nie użyłaś podczas gotowania, umieść w pojemniku, który ma szczelne zamknięcie. Zalej go 1 litrem ciepłej (ale nie gorącej) wody, a następnie pojemnik przykryj i umieść w chłodnym, ciemnym miejscu na 1 dzień.


Po tym czasie powstały nawóz przecedź przez gazę lub czystą pieluchę tetrową do butelki lub wysokiego pojemniczka. Takim gotowym nawozem z cebuli należy podlewać rośliny raz w tygodniu.

Już po 2-3 użyciach domowego nawozu zauważysz, że liście kwiatów doniczkowych są bujniejsze, a ich kolor bardziej soczysty.