Elegancja z PRL-u, którą warto "zaprosić" na sylwestra, czyli przepisy na koreczki na 5 sposobów

Marta Lewandowska
W PRL-u podawało się je na eleganckich kolacjach, imieninach u cioci, sylwestrowych prywatkach czy zmówinach. Koreczki, choć po zmianie ustroju politycznego stały się synonimem obciachu, dziś powracają do łask i na nasze stoły, a to dlatego, że są wygodne do zjedzenia, smaczne i pięknie się prezentują. Oto 5 pomysłów na to, z czego je zrobić.
Sylwestrowe menu powinno być wygodne do zjedzenia w tańcu. Finger food - to najlepsze wyjście. Fot. Unsplash

Koreczki z PRL-u


W naszych wspomnieniach koreczki jawią się, jako kostki mortadeli, sera żółtego (czy raczej wyrobu seropodobnego) i kawałka korniszona lub pieczarki z zalewy octowej. Tak wtedy było. Żadna impreza nie mogła obyć się bez pieczarek i sera. Dziś na koreczki patrzymy nieco inaczej, bo i w sklepach mamy znacznie większy wybór i możliwości.

Ostatnie 20-30 lat to prawdziwa rewolucja jeśli chodzi o dostępność najróżniejszych składników spożywczych, ale i nasze spojrzenie na jedzenie. Chętnie sięgamy po kuchnie świata, eksperymentujemy i łączymy smaki w sposób mniej oczywisty. Zachęcamy więc, żeby "odświeżyć" również koreczki. To zawsze dobry pomysł na sylwestrowe menu.


1. Koreczki bez mięsa we włoskim stylu


Nabijaj na wykałaczki od dołu: ser, pomidorka i na samej górze listek bazylii. Na półmisek pod koreczki możesz wylać aromatyzowaną czosnkiem lub ziołami oliwę i zmielić nieco czarnego pieprzu. Tak serwowana sałatka caprese znika znacznie szybciej, niż klasyczna wersja.

2. Klasyka po polsku

Tym razem jednak zrezygnujemy z mortadeli i pseudosera! Połącz na wykałaczce bardziej przyjemne dla podniebienia składniki: Mieszaj dowolnie, na półmisku konieczne zaserwuj z lekkim sosem chrzanowym lub musztardowym.

3. Koreczki z krewetkami


Kto powiedział, że nie można sięgnąć po azjatyckie inspiracje, przygotowując koreczki? Na patelni roztop mało, obsmaż krewetki z obydwu stron, dodaj sól, posiekane chilli, sok z cytryny i wino, odparuj emulsję.

Ogórka pokrój w grube plastry, ułóż na nim jedną krewetkę i ząbek czosnku, nabij na wykałaczkę. Na półmisek wylej emulsję powstałą w czasie duszenia krewetek i ułóż na nim koreczki. Całość obsyp posiekaną natką pietruszki i sezamem.

4. Słodkie z krabem

Paluszki pokrój na około 2 cm kawałki, ułóż na kawałku sera podobnej wielkości, na wierzchu dodaj kawałek ananasa. Nabij na wykałaczki. Podaj w towarzystwie konfitury z żurawiny.

A na deser koreczki owocowe


Warto też przygotować koreczki z owoców, zwłaszcza jeśli wśród gości są dzieci. Doskonale sprawdzą się winogrona, melon, cząstki mandarynki, czy ananas. Tu najlepiej pozwolić maluchom skomponować własne połączenia.