Elegancja z PRL-u, którą warto "zaprosić" na sylwestra, czyli przepisy na koreczki na 5 sposobów
W PRL-u podawało się je na eleganckich kolacjach, imieninach u cioci, sylwestrowych prywatkach czy zmówinach. Koreczki, choć po zmianie ustroju politycznego stały się synonimem obciachu, dziś powracają do łask i na nasze stoły, a to dlatego, że są wygodne do zjedzenia, smaczne i pięknie się prezentują. Oto 5 pomysłów na to, z czego je zrobić.
Koreczki z PRL-u
W naszych wspomnieniach koreczki jawią się, jako kostki mortadeli, sera żółtego (czy raczej wyrobu seropodobnego) i kawałka korniszona lub pieczarki z zalewy octowej. Tak wtedy było. Żadna impreza nie mogła obyć się bez pieczarek i sera. Dziś na koreczki patrzymy nieco inaczej, bo i w sklepach mamy znacznie większy wybór i możliwości.
Ostatnie 20-30 lat to prawdziwa rewolucja jeśli chodzi o dostępność najróżniejszych składników spożywczych, ale i nasze spojrzenie na jedzenie. Chętnie sięgamy po kuchnie świata, eksperymentujemy i łączymy smaki w sposób mniej oczywisty. Zachęcamy więc, żeby "odświeżyć" również koreczki. To zawsze dobry pomysł na sylwestrowe menu.
1. Koreczki bez mięsa we włoskim stylu
- pomidorki cherry
- kulki minimozzarelli
- listki świeżej bazylii
Nabijaj na wykałaczki od dołu: ser, pomidorka i na samej górze listek bazylii. Na półmisek pod koreczki możesz wylać aromatyzowaną czosnkiem lub ziołami oliwę i zmielić nieco czarnego pieprzu. Tak serwowana sałatka caprese znika znacznie szybciej, niż klasyczna wersja.
2. Klasyka po polsku
Tym razem jednak zrezygnujemy z mortadeli i pseudosera! Połącz na wykałaczce bardziej przyjemne dla podniebienia składniki:- kawałki kabanosa
- ser gołda
- minikorniszony na ostro
- maleńkie marynowane pieczarki
- marynowane cebulki
- mini kukurydze z zalewy
3. Koreczki z krewetkami
Kto powiedział, że nie można sięgnąć po azjatyckie inspiracje, przygotowując koreczki?
- krewetki
- zielony ogórek
- marynowany czosnek
- łyżka masła klasowanego
- gruboziarnista sól
- pół papryczki chilli
- 2 łyżki soku z cytryny
- odrobina białego wytrawnego wina
Ogórka pokrój w grube plastry, ułóż na nim jedną krewetkę i ząbek czosnku, nabij na wykałaczkę. Na półmisek wylej emulsję powstałą w czasie duszenia krewetek i ułóż na nim koreczki. Całość obsyp posiekaną natką pietruszki i sezamem.
4. Słodkie z krabem
- paluszki krabowe
- ananas z puszki
- ser wędzony (salami lub oscypek)
A na deser koreczki owocowe
Warto też przygotować koreczki z owoców, zwłaszcza jeśli wśród gości są dzieci. Doskonale sprawdzą się winogrona, melon, cząstki mandarynki, czy ananas. Tu najlepiej pozwolić maluchom skomponować własne połączenia.
Może cię zainteresować także: Sylwestrowy przysmak, który zrobisz w 10 minut. Jeden patent sprawi, że będzie puszysty