Koniecznie przygotuj szarlotkę z tą dodatkową warstwą. Już nigdy nie zrobisz jej inaczej
Choć wśród świątecznych tradycyjnych ciast dominują makowce i serniki, to wiele osób chętnie przygotowuje też szarlotkę. Jeśli masz ochotę na małą odmianę – zrób ją tym razem nieco inaczej. Z jedną dodatkową warstwą, która nada szarlotce niepowtarzalnego smaku.

- Szarlotka z dodatkową warstwą budyniu zapewni jej niepowtarzalny smak.
- Przepis na szarlotkę z budyniem jest bardzo prosty.
- Jedynym dodatkowym składnikiem tej tradycyjnej szarlotki jest budyń śmietankowy lub waniliowy.
Szarlotkę uwielbiają nie tylko dorośli, ale też dzieci, bo jest słodka, krucha, pachnie cynamonem i jabłkami. Jeśli jeszcze bardziej chcesz "podkręcić” jej smak, koniecznie przygotuj dodatkową, budyniową warstwę. Najlepiej użyć budyniu śmietankowego lub waniliowego, które świetnie komponują się z pozostałymi składnikami.
Szarlotka z budyniem – składniki
Być może masz swój własny, rodzinny przepis na szarlotkę, prawda jest taka, że wszystkie one są do siebie podobne. Będziesz potrzebować składniki na ciasto, nadzienie i kruszonkę.
Na ciasto:
- 100 g masła
- 2 szklanki mąki
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 2 jajka
Jabłka, warstwa budyniu:
- 6-7 jabłek
- kilka łyżek wody
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 budynie śmietankowe (lub waniliowe)
- ok. 500 ml mleka
Kruszonka:
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki mąki
- 1 łyżka cukru pudru
Szarlotka z budyniem – przygotowanie
Na początku przygotuj ciasto na szarlotkę, czyli połącz masło, mąkę, cukier puder i jajka. Zagnieć je (najlepiej ręcznie) i wyrabiaj, ale niezbyt długo, by pozostało kruche. Gotowe ciasto włóż do lodówki. Następnie przygotuj według przepisu budynie, do zrobienia których będziesz potrzebować mleka. Potem czas na jabłka - pokrój je na małe kawałki, zalej wodą, dodaj cynamon i gotuj aż będą miękkie (kilka minut, by się nie rozgotowały).
Na koniec zrób kruszonkę, czyli połącz składniki i dobrze je ze sobą wymieszaj. Teraz nadszedł czas na układanie warstw – ciasto wyłóż na spód blachy lub tortownicy, na nie połóż warstwę jabłek, a na nią – budyń. Całość dokładnie posyp przygotowaną kruszonką. Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C, piecz ok. 30 min., aż kruszonka na wierzchu zarumieni się.
Może cię zainteresować także: Ten składnik całkowicie odmieni smak jesiennej szarlotki. Wystarczy zmiana jednej rzeczy