Koniecznie przygotuj szarlotkę z tą dodatkową warstwą. Już nigdy nie zrobisz jej inaczej

Iza Orlicz
Choć wśród świątecznych tradycyjnych ciast dominują makowce i serniki, to wiele osób chętnie przygotowuje też szarlotkę. Jeśli masz ochotę na małą odmianę – zrób ją tym razem nieco inaczej. Z jedną dodatkową warstwą, która nada szarlotce niepowtarzalnego smaku.
Jak przygotować szarlotkę z budyniem? unsplash.com


Szarlotkę uwielbiają nie tylko dorośli, ale też dzieci, bo jest słodka, krucha, pachnie cynamonem i jabłkami. Jeśli jeszcze bardziej chcesz "podkręcić” jej smak, koniecznie przygotuj dodatkową, budyniową warstwę. Najlepiej użyć budyniu śmietankowego lub waniliowego, które świetnie komponują się z pozostałymi składnikami.

Szarlotka z budyniem – składniki


Być może masz swój własny, rodzinny przepis na szarlotkę, prawda jest taka, że wszystkie one są do siebie podobne. Będziesz potrzebować składniki na ciasto, nadzienie i kruszonkę.


Na ciasto:


Jabłka, warstwa budyniu:


Kruszonka:


Szarlotka z budyniem – przygotowanie


Na początku przygotuj ciasto na szarlotkę, czyli połącz masło, mąkę, cukier puder i jajka. Zagnieć je (najlepiej ręcznie) i wyrabiaj, ale niezbyt długo, by pozostało kruche. Gotowe ciasto włóż do lodówki. Następnie przygotuj według przepisu budynie, do zrobienia których będziesz potrzebować mleka. Potem czas na jabłka - pokrój je na małe kawałki, zalej wodą, dodaj cynamon i gotuj aż będą miękkie (kilka minut, by się nie rozgotowały).

Na koniec zrób kruszonkę, czyli połącz składniki i dobrze je ze sobą wymieszaj. Teraz nadszedł czas na układanie warstw – ciasto wyłóż na spód blachy lub tortownicy, na nie połóż warstwę jabłek, a na nią – budyń. Całość dokładnie posyp przygotowaną kruszonką. Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C, piecz ok. 30 min., aż kruszonka na wierzchu zarumieni się.