Gdy będziesz piec to ciasto, wypróbuj przepis na szarlotkę z bezą i kruszonką – smakuje bosko z
kubkiem gorącej kawy czy herbaty. Gdy do ciasta kruchego dodasz część mąki kokosowej – jej smak stanie się mniej tradycyjny.
Kokosowym posmakiem w klasycznej szarlotce z bezą i kruszonką możesz miło zaskoczyć gości. Dzięki takiej zamianie, po każdym kęsie zostanie w ustach kokosowy finisz, który świetnie pasuje do szarlotki.
Kokosowa szarlotka z bezą i kruszonką – przepis
By przygotować szarlotkę, musisz przygotować składniki na ciasto, nadzienie, bezę i kruszonkę. W takiej kolejności będziesz potrzebować na
ciasto kruche:
2 szklanki mąki
1,5 szklanki mąki kokosowej
pół szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 żółtek
2-3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
250 g masła (kostka)
Nadzienie jabłkowe:
1 kg jabłek
1 opakowanie cukru waniliowego
1 budyń śmietankowy
1 łyżka przyprawy do szarlotki/ ewentualnie cynamonu
Beza:
3 białka
50 g cukru na każde białko, czyli ¾ szklanki cukru na 3 białka
szczypta soli
Przygotowanie kokosowej szarlotki – przepis krok po kroku
Do dużej misy lub na stolnicę przesiej mąki i proszek do pieczenia, a następnie dodaj cukier. Zetrzyj na grubych oczkach na tarce kostkę masła. Całość można utrzeć palcami lub siekać nożem, aż ze składników powstanie jakby kruszonka. Następnie wbij żółtka jajek, dołóż śmietanę i zagnieć ciasto do połączenia ze sobą wszystkich składników. Uformuj kulę, zawiń ciasto w folię i umieść w lodówce na ok. 40 minut.