szarlotka, szarlotka z bezą i kruszonką, jabłecznik
Wypróbuj przepis na szarlotkę, która ma świetny kokosowy posmak - niebo w gębie! Unsplash
Reklama.
Szarlotka to proste ciasto, którego upieczenia może się podjąć każdy – szczególnie jesienią, gdy są najlepsze jabłka na to ciasto. My proponujemy zamianę jednego składnika w szarlotce, który sprawi, że twój jabłecznik nabierze nowego ciekawego smaku.
Gdy będziesz piec to ciasto, wypróbuj przepis na szarlotkę z bezą i kruszonką – smakuje bosko z kubkiem gorącej kawy czy herbaty. Gdy do ciasta kruchego dodasz część mąki kokosowej – jej smak stanie się mniej tradycyjny. Kokosowym posmakiem w klasycznej szarlotce z bezą i kruszonką możesz miło zaskoczyć gości. Dzięki takiej zamianie, po każdym kęsie zostanie w ustach kokosowy finisz, który świetnie pasuje do szarlotki.

Kokosowa szarlotka z bezą i kruszonką – przepis

By przygotować szarlotkę, musisz przygotować składniki na ciasto, nadzienie, bezę i kruszonkę. W takiej kolejności będziesz potrzebować na ciasto kruche:
  • 2 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki mąki kokosowej
  • pół szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 żółtek
  • 2-3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 250 g masła (kostka)
  • Nadzienie jabłkowe:
  • 1 kg jabłek
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 łyżka przyprawy do szarlotki/ ewentualnie cynamonu
  • Beza:
  • 3 białka
  • 50 g cukru na każde białko, czyli ¾ szklanki cukru na 3 białka
  • szczypta soli
  • Przygotowanie kokosowej szarlotki – przepis krok po kroku

    Do dużej misy lub na stolnicę przesiej mąki i proszek do pieczenia, a następnie dodaj cukier. Zetrzyj na grubych oczkach na tarce kostkę masła. Całość można utrzeć palcami lub siekać nożem, aż ze składników powstanie jakby kruszonka. Następnie wbij żółtka jajek, dołóż śmietanę i zagnieć ciasto do połączenia ze sobą wszystkich składników. Uformuj kulę, zawiń ciasto w folię i umieść w lodówce na ok. 40 minut.
    W tym czasie naszykuj jabłka – obierz je ze skórki i pokrój w kawałki, kostkę lub zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Dodaj do owoców cukier i przyprawy i wymieszaj całość. Umieść jabłka z dodatkami w garnku i podgrzej, a gdy zaczną się gotować nastaw na małym ogniu, bo jabłka zmiękły i nieco się rozpadły. Następnie dodaj do masy proszek budyniowy.
    Wyłóż blachę papierem do pieczenia lub nasmaruj masłem. Zabierz ciasto z lodówki i podziel na 3 części. 2/3 kruchego ciasta rozgnieć na spodzie blaszki – możesz pokroić grubsze plastry ciasta i rozłożyć je na spodzie, a następnie ugnieść je do połączenia ze sobą plastrów. Samo ciasto włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 10 minut, by nieco się zapiekło i zarumieniło.
    Kolejny krok to ubicie bezy. Białka jajek umieść w misie razem ze szczyptą soli i zacznij ubijać. Gdy białka zamienią się w sztywną pianę, zacznij po łyżce dosypywać cukier, ciągle ubijając. Po każdym dosypaniu odczekaj, aż cała porcja rozpuści się w białkach. Na podpieczony spód wyłóż masę jabłkową, a następnie ubite z cukrem białka.
    Na wierzch zetrzyj na grubych oczkach tarki 1/3 ciasta, które zostało ci po wyklejeniu spodniej części ciasta. Piecz całość przez około 35-40 minut w 180 stopniach, sprawdzaj, kiedy wierzch ciasta ładnie się zarumieni. Na koniec możesz ciasto wyjąć z piekarnika i po wystudzeniu oprószyć je cukrem pudrem.