Słodkie i soczyste? Oto świetne wskazówki, jak wybrać najlepsze mandarynki

Martyna Pstrąg-Jaworska
Sezon na mandarynki w pełni - sięgnij po kilka prostych rad, jak kupować cytrusy. Oto kilka wskazówek, jak wybrać takie, które będą soczyste i słodkie.
Sezon na mandarynki w pełni - oto kilka wskazówek, jak wybrać takie, żeby były soczyste i słodkie. Unsplash
W grudniu każdy z nas składa się w 90 procentach z mandarynek. Wszyscy uwielbiamy cytrusy zimą, gdy jest na nie sezon i są niezwykle soczyste – szczególnie mandarynki, prawda?


Niestety zdarza się, że trafiamy na takie rozczarowujące – kwaśne i suche. Oto wskazówki, jak wybrać w sklepie mandarynki, żeby były soczyste i słodkie.

Oceń wygląd zanim kupisz mandarynki

Wybieraj te mandarynki, które mają intensywnie pomarańczową skórkę. Te, które są blade, żółte albo zielonkawe na pewno nie będą smaczne, bo zostały za wcześnie zerwane i są po prostu niedojrzałe. Skórka oprócz koloru powinna być też grubsza, ale nie za bardzo. Cienką skórę źle się obiera i takie mandarynki są też bardzo często kwaśne.

Cięższe mandarynki to oznaka dużej ilości soku, więc ciężkie mandarynki oznaczają, że będą soczyste. Lekkie są te, które są stare i wyschnięte. Wybieraj te mandarynki, które są okrągłe, spłaszczone, miękkie i sprężyste. Pilnuj, tylko by nie były za miękkie, bo to oznacza, że są obite i szybko mogą się zepsuć, np. zgnić. Zbyt twarde znowu będą miały mało soku.

Najlepsze cytrusy intensywnie pachną. Dodatkowo warto też sprawdzić okolice ogonka – stare mandarynki będą miały wokół miejsca po ogonki ciemną obwódkę.

Kupuj mandarynki luzem – dzięki temu unikniesz egzemplarzy, które są zepsute, kwaśne i mało soczyste. Takie, które są w siatkach czy zafoliowanych skrzynkach , bardzo często są poobijane i wyschnięte.

Pamiętaj też, że przechowywanie mandarynek w lodówce sprawi, że bardzo szybko stracą sok i staną się suche jak wiór.

Odmiana mandarynek

Warto też pamiętać, że ważna jest odmiana mandarynek. Klementynki i satsuma to te mandarynki, które są mniejsze, ale też słodsze, soczyste i raczej bez pestek. Tangerynki i tangela są bardzo soczyste i ciężkie, ale czasem bywają kwaskowate.