Te dwa składniki ma w domu każdy rodzic - domowej roboty mikstura złagodzi kaszel

Martyna Pstrąg-Jaworska
Domowe syropy mogą świetnie wspomóc leczenie kaszlu i innych objawów infekcji. Wiele z domowych receptur łagodzi duszności i ułatwia zasypianie. Jeśli maluch nie chce pić domowych syropów z powodu ich niezbyt przyjemnego smaku, np. syropu z chrzanu czy cebuli - wypróbuj przepis na syrop na kaszel z banana i miodu.
Domowej roboty syropy na kaszel świetnie łagodzą objawy infekcji dróg oddechowych. Jeremy Maude/Mood Board/Rex/East News
Tę miksturę na kaszel i przeziębienie możesz podawać już małym dzieciom, które skończyły 1. rok życia. Pomoże zarówno na suchy, jak i na mokry kaszel, złagodzi też inne objawy infekcji dróg oddechowych.

Większość rodziców walczy z infekcjami, przeziębieniem czy nawet samym kaszlem za pomocą syropów, które łagodzą kaszel męczący dziecko. Istnieje naprawdę wiele przepisów na domowe syropy na kaszel, które złagodzą objawy infekcji, ale wiele z nich jest po prostu niesmacznych (choć na pewno skutecznych).

Domowy syrop na kaszel z banana i miodu

Nie umiesz przekonać malucha do wypicia syropu z buraka, chrzanu czy czosnku? Spróbuj dać mu miksturę na bazie miodu i bananów - dzieci kochają słodkie smaki. Syrop z banana i miodu na kaszel i infekcje dróg oddechowych ma właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe z racji dużej zawartości miodu, który - jak wiemy od dawna - naprawdę ma lecznicze działanie. Ponadto w medycynie ajurwedycznej stosuje się gotowanego banana, który po poddaniu go wysokiej temperaturze - wydziela enzymy o leczniczym działaniu. Banany stosuje się też w profilaktyce przeciw miażdżycy, atakom serca i udarem. Łagodzi kaszel, przeziębienie, a nawet objawy zapalenia oskrzeli. Dodatkowo pozytywnie działa na żołądek, jelita, cały układ pokarmowy oraz serce.

Banan i miód: domowa mikstura na kaszel - przepis

Z poniższych proporcji przygotujesz domowy syrop na kaszel, który wystarczy na ok. 2 dni. By przygotować domową miksturę z banana i miodu, będziesz potrzebować: Banany rozgnieć w misce lub wysokim naczyniu - najlepiej drewnianą łyżką. Bananową papkę zalej 2 szklankami wrzątku i odstaw pod przykryciem na ok. 30 minut.


Gdy banany wystygną, dodaj do ciepłej jeszcze mikstury miód i dokładnie wymieszaj. Pamiętaj, by nie dodawać miodu do gorącej wody, bo straci swoje prozdrowotne właściwości. Syrop z banana i miodu należy podawać dzieciom 4 razy dziennie po 1 łyżce stołowej (dorosły może częściej - nawet do 6 razy na dzień).

Pamiętaj tylko, że miodu nie można podawać dzieciom przed ukończeniem przez nie 1. roku życia, ponieważ miód jest silnym alergenem oraz spożywanie go niesie ryzyko zatrucie jadem kiełbasianym, który jest niezwykle groźny dla niemowląt.