Zamiast sypać za każdym razem mąkę, wykorzystaj ten genialny trik na zagęszczenie sosów
Sos do makaronu czy kaszy wyszedł zbyt rzadki? Nie musisz zagęszczać go mąką śmietaną czy zasmażką jak nasze babcie. Na pewno będzie pyszny, ale te składniki sprawią, że będzie bardziej ciężkostrawny. Aby był gęstszy, ale też lekki i aksamitny, wykorzystaj trik z zagęszczeniem sosu zmiksowanymi warzywami.

- Zbyt rzadkie sosy nasze mamy i babcie zawsze zagęszczały mąką, śmietaną lub zasmażką, a te sprawiają, że dania są ciężkostrawne.
- Zamiast ciężkich składników, dodaj do zbyt rzadkiego sosu zmiksowane warzywa, sos będzie gęstszy, ale kremowy i delikatny.
- Papkę warzywną do zagęszczania sosów możesz przygotować wcześniej w większej ilości i zamrozić w formie kostek w pojemniku na lód.
Zagęszczenie sosu – trik z warzywami
Ugotowałaś mięso w sosie lub warzywny sos do kaszy lub makaronu, ale jednak wyszedł on nieco zbyt rzadki. W takim przypadku klasycznie zagęszczamy – tak jak nasze babcie – mąką, śmietaną lub zasmażką. Ale wszystkie te sposoby sprawiają, że dania są bardziej ciężkostrawne i szybciej się psują. A tu bardziej chodzi o to, by nadal był lekki, ale przy tym aksamitny i trochę bardziej zawiesisty. Zamiast używać mąki, śmietany lub zasmażki, wykorzystaj do zagęszczenia sosu gotowane warzywa.Jeśli twój sos zawiera w składzie marchewkę, cukinię, cebulę czy inne warzywa, które po ugotowaniu są miękkie, wyłów ich część z sosu do wysokiego pojemnika lub kielicha blendera. Zalej kilkoma łyżkami rzadkiego sosu i dokładnie zmiksuj w blenderze do momentu powstania zawiesistej papki warzywnej.
Taka papka będzie świetnym zagęszczeniem sosu, z wykorzystaniem składników, które już i tak w nim przecież były. Dzięki temu danie nie będzie ciężkostrawne, nie dołożysz też do niego dodatkowych kalorii w postaci np. śmietany.
Dołóż warzywa do zagęszczenia sosu
Jeśli sos jest bardziej mięsny i nie posiada aż tylu kawałków warzyw, żeby nimi go zagęścić, nic straconego. Możesz po prostu zagęścić sos dodaniem do środka ugotowanych oddzielnie i zblendowanych warzyw.By to zrobić, w oddzielnym garnku ugotuj 2 obrane ziemniaki albo pół dużej cukinii. Gdy warzywo ugotuje się na miękko, wyjmij je z garnka, umieść w blenderze i zmiksuj z dodatkiem połowy szklanki wody pochodzącej z gotowania warzywa. Tak uzyskaną papkę wlej do sosu w celu jego zagęszczenia.
Możesz ją też przygotować w większej ilości, doprawić solą i pieprzem i zamrozić w małych paczkach np. w pojemniku do robienia kostek lodu. Potem tylko, gdy znowu będziesz chciała zagęścić sos, wyjmiesz 2-3 kostki warzywne z zamrażalnika i wrzucisz do garnka ze zbyt rzadkim sosem.
Może cię zainteresować: Ile można jeść bolognese? Ten wegański sos zastąpi wszystkie pomidorowe pulpy do makaronu