To częsty błąd przy gotowaniu brokułów. Mało osób wie, jak je dobrze przygotować
Redakcja MamaDu
13 lutego 2018, 12:28·2 minuty czytania
Publikacja artykułu: 13 lutego 2018, 12:28
Są bogate w witaminy i przeciwutleniacze, mogą zmniejszyć ryzyko wystąpienia raka i wrzodów żołądka, regulują poziom cukru we krwi. Dlaczego, mimo tylu prozdrowotnych właściwości, wciąż tak rzadko goszczą na naszych stołach? Mowa o... "zielonych kalafiorach", czyli brokułach.
Reklama.
Brokuły i ich prozdrowotne właściwości
Brokuły należą do rodziny kapustowatych. Są bogatym źródłem witaminy C, flawonoidów (wykorzystuje się je między innymi w leczeniu chorób naczyniowo-zatorowych i alergii) i glukozynolanów (ich częste spożywanie może zapobiegać rozwojowi raka piersi, płuc, prostaty i żołądka). Brokuł jest również dobrym źródłem błonnika, witaminy E, kwasu foliowego i beta-karotenu.
Badania wykazały, że te niepozorne zielone warzywa, podobnie jak inne warzywa kapustowate, mogą zmniejszyć ryzyko rozwoju endometriozy oraz raka piersi, pęcherza, prostaty i jelita grubego. Co więcej, brokuły regulują metabolizm estrogenów i powinny być stałym elementem diety kobiet starających się o dziecko.
Chociaż brokuły są niezwykle zdrowe, wielu z nas nie wie, jak je prawidłowo przygotować. Dusimy je, gotujemy w zimnej wodzie, gotujemy we wrzątku z dodatkiem soli i cukru... Najlepszym sposobem przygotowywania brokułów, tak, żeby były jak najzdrowsze i najsmaczniejsze, jest gotowanie na parze.
Jak gotować brokuły?
W przeciwieństwie do przygotowywania na parze brokuł gotowany w wodzie traci dużo chlorofilu (barwnika występującego w zielonych warzywach, wspomagającego układ odpornościowy i regenerującego organizm) i białka, głównego budulca mięśni. Co więcej, brokuł z wody ma o wiele mniej witaminy C niż brokuł gotowany na parze.
Jeśli nie mamy parowaru, brokuły możemy przygotować korzystając ze zwykłego garnka. Wlewamy do niego niewielką ilość wody i doprowadzamy do wrzenia. Do garnka wkładamy sitko do gotowania na parze (można je kupić już za niecałe 10 zł, m.in. na Allegro) i umieszczamy w nim różyczki brokułów. Przykrywamy pokrywką. Po 5 minutach sprawdzamy stopień ugotowania brokułów. Jeśli są wystarczająco miękkie, zdejmujemy garnek z kuchenki lub gotujemy dłużej, zgodnie z własnymi preferencjami.
Warto pamiętać, że gotowanie na parze jest najlepszym sposobem przyrządzania wszystkich warzyw, nie tylko brokułów. Podczas gotowania w wodzie część składników odżywczych przedostaje się do wody, którą wylewamy. Dzięki przygotowywaniu na parze warzywa zachowują maksimum składników mineralnych i witamin.