
Reklama.
Pomidory najsmaczniejsze są latem, gdy zrywa się nagrzane w słońcu. A jesienią? Królowa jest jedna - dynia.
Ta pieczona ma pyszny słodki smak. Dorzuć do niej twist z papryczki chili, a ugotujesz najlepszy sos do makaronu, jaki istnieje w wegańskiej kuchni. Do garów!
dynia piżmowa
cebula
czosnek
tymianek
papryczka chili
olej
sól
pieprz
Przepis na sos z pieczonej dyni
Składniki:dynia piżmowa
cebula
czosnek
tymianek
papryczka chili
olej
sól
pieprz
Przepis:
Dynię przekrój na pół, posmaruj olejem i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 st. Celsjusza na ok. godzinę. Wyjmij do i pozwól jej ostygnąć. Dopiero wtedy wyjmij ziarna nasienne i "wąsy". Wydrąż ją, a kawałki przełóż do malaksera.
Dynię przekrój na pół, posmaruj olejem i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 st. Celsjusza na ok. godzinę. Wyjmij do i pozwól jej ostygnąć. Dopiero wtedy wyjmij ziarna nasienne i "wąsy". Wydrąż ją, a kawałki przełóż do malaksera.
Na patelni rozgrzej trochę oleju i wrzuć posiekane cebulę i czosnek. Możesz także dorzucić na tłuszcz plasterki chili, ale pamiętaj, że im dłużej ją podgrzewasz, tym sos będzie ostrzejszy.
Zdejmij patelnię z ognia, a warzywa bez tłuszczu przełóż do blendera. Dosyp łyżeczkę tymianku, posól i popieprz sos. Zmiksuj na gładką masę. Jeśli sos wydaje ci się zbyt gęsty, dodaj oleju lub oliwy z oliwek.
Podawaj z makaronem, jaki lubisz. Najlepsze będą małe muszle lub świderki, które zgarną najwięcej tego pysznego sosu.