Wiemy, kiedy Drwal wraca do Maca! Na razie zróbcie ją sami w domu [PRZEPIS]
Burger Drwala to kanapka z McDonald's, na którą co roku czeka mnóstwo jej fanów. W tym roku kanapkę Drwala będziemy mogli kupić w McDonald's już 23 listopada. Nie musimy jednak czekać do 23 listopada, kanapkę Drwala możemy zrobić już dzisiaj w domu. Oto przepis na burger Drwala, który smakuje jak w Macu!
Burger Drwala 2022 - kiedy w Mcdonald's?
Kanapka Drwala pojawi się w Mcdonald's najprawdopodobniej w środę 23 listopada 2022 r. Nie musimy jednak czekać na burgera w restauracji, bo kanapkę Drwala możemy przygotować już dzisiaj sami w domu.Kanapka Drwala - przepis
Kanapka Drwala z McDonald's zdobyła taką popularność dzięki ciekawemu połączeniu składników. Poza tradycyjną bułką czy kotletem z mięsa mielonego, znajdziemy w burgerze Drwala panierowany ser, który wprost roztapia się na burgerze, chrupiący wędzony boczek czy sos o oryginalnym smaku. A smak ten możemy odtworzyć w domu.Kanapka Drwala: składniki
Składniki na kanapkę Drwala:
- dwie duże bułki hamburgerowe w typie brioszek,
- 250 gram mielonego mięsa (najlepiej łopatki wołowej),
- 4 plasterki wędzonego boczku,
- okrągły ser camembert lub żółty ser do pokrojenia w grube krążki,
- 4 listki sałatki lodowej,
- dwa grube plastry pomidora,
- sól,
- pieprz,
- olej do smażenia.
Składniki na panierkę do sera:
- dwie płaskie łyżki tartej bułki,
- jajko.
Składniki na sos do kanapki Drwala:
- 2 łyżki musztardy Dijon,
- 1 łyżka dowolnego keczupu,
- 1 łyżka dowolnego majonezu.
Może cię zainteresować także: Po te kultowe frytki ustawiają się kolejki. Znamy sekret ich smaku i podpowiadamy, jak je zrobić
Jak zrobić kanapkę Drwala jak z McDonald's?
Sposób przygotowania: Zmielone mięso doprawiamy do smaku solą i pieprzem (około pół łyżeczki każdej z przypraw), Dzielimy na dwie kulki, a te rozbijamy na dwa kotlety o średnicy większej niż średnica przygotowanej przez nas bułki. Kotlet w czasie smażenia skurczy się i będzie idealnie wystawał z bułki.
Kotlety smaż na gorącym oleju 3 minuty z każdej strony. Na tej samej patelni podsmaż plasterki boczku, by był chrupiący. Czas na smażenie sera, co wymaga panierki. Jajko roztrzep w misce, do drugiej wsyp bułkę tartą. Ser obtocz w jajku, potem w bułce. Powtórz. Smaż po około minucie na rozgrzanym oleju. Możemy użyć sera camembert lub grubego plasterka sera żółtego w kształcie salami.
Bułki kroimy na pół i podgrzewamy w piekarniku, by były ciepłe. Czas na ułożenie kanapki Drwala. Robimy to w kolejności: podsmażony ser panierowany, liść sałaty, gruby plaster pomidora, po dwa plasterki chrupiącego boczku, kotlet wołowy, duża porcja sosu, góra od bułki.
No i gotowe! Burger Drwala wcale nie wymaga dużo pracy, dlatego warto zrobić go w domu. Spróbujecie?
Może cię zainteresować także: Znamy tajemniczą recepturę na kultowe lody McFlurry. Oto jak zrobić je w domu