Przepis na idealnie puszyste naleśniki. Musisz pamiętać o jednej rzeczy

Dominika Lange
Marzą wam się puszyste naleśniki, ale wciąż wychodzą oklapnięte, zbyt suche albo wręcz rwą się na patelni? Oto trik, dzięki któremu zrobicie idealne naleśniki na śniadanie, obiad i kolację!
Są sposoby, by ciasto na naleśniki wyszło puszyste i delikatne. fot. Pixabay

Puszyste naleśniki

Sekret puszystych naleśników tkwi w jednym prostym dodatku. Na etapie mieszania składników w misce wystarczy dodać do ciasta szklankę wody gazowanej. Dzięki niej ciasto wyjdzie wyraźniej delikatniejsze i bardziej puszyste.

Jaka mąka do naleśników?

By zrobić idealne naleśniki warto też dobrać odpowiednią mąkę do ciasta. Choć opcji jest kilka, najczęściej sięgamy po mąkę pszenną, która dzięki zawartości glutenu gwarantuje elastyczność ciasta i standardowy smak. Najlepszym wyborem jest mąka pszenna typu 450, 500 i 550. Dzięki niej ciasto nie powinno się rozpadać i rozwarstwiać podczas smażenia.


Jednak jeśli chcemy nadać ciastu nieco inny posmak lub ograniczamy gluten, mąkę pszenną możemy zastąpić także mąką gryczaną, kukurydzianą, ryżową i jaglaną. Wszystkie te typy mąki sprawdzą się w naleśnikach na słono i słodko, zwłaszcza z oryginalnymi smakami takimi jak dżem z dyni.

Przepis na idealne naleśniki

Składniki:


Jajka wbijamy do miski, mąkę przesiewamy przez sitko. Po kolei łączymy ze sobą składniki, ciągle je mieszając. Przed smażeniem odstawmy ciasto na pół godziny.