Dżem z dyni, przepis na dżem z dyni, przepis na konfiturę dyniową, prosty dżem z dyni, do czego pasuje dżem z dyni, dżem z dyni i pomarańczy
Dżem z dyni jest banalnie prosty do zrobienia, zdrowy, smaczny i idealny do naleśników. Fot. 123RF
Reklama.

Dżem z dyni: prosty przepis

Dżem z dyni doskonale pasuje do naleśników, słodkich tostów, a nawet przełożenia biszkoptu. Zrobienie go jest banalnie proste, a gotowy dżem z dyni jest pyszny i zdrowy.

Składniki na dżem z dyni

  • 1 kg miąższu dyni
  • pół szklanki cukru
  • sok z całej pomarańczy
  • ulubione przyprawy: cynamon, gałka muszkatołowa, kardamon
  • opcjonalnie skórka pomarańczowa lub miąższ
  • Dżem z dyni: jak zrobić

    Odmierzoną ilość miąższu dyni pokrój w kostkę, przełóż do garnka z grubym dnem. Możesz podlać kilkoma łyżkami wody. Garnek ustaw na palniku o średniej mocy, dodaj cukier i sok z pomarańczy, a także jeśli używasz: miąższ z pomarańczy, Gotuj całość pod przykryciem około 15 minut, co jakiś czas mieszając.
    Po kwadransie odkryj garnek i zmniejsz moc palnika, gotuj całość jeszcze około godziny, często mieszając, żeby dżem z dyni się nie przypalił. Dynia powinna całkowicie się rozpaść i mieć konsystencję konfitury. Dopraw do smaku ulubionymi przyprawami i dodaj skórkę, zagotuj całość.
    Przełóż dżem do słoiczków i mocno zakręć. Pasteryzuj około kwadransa. Dżem jest gotowy. Można smarować nim np. takie idealne naleśniki.