Proste sposoby na kipiące mleko – nigdy więcej nie będziesz musiała czyścić kuchenki i garnka

Martyna Pstrąg-Jaworska
Jeśli codziennie gotujesz dzieciom mleko na kakao, owsiankę czy do płatków na śniadanie czy kolację, to wiesz, że wystarczy odwrócić się na sekundę. To będzie idealny moment dla mleka, żeby wykipiało albo się przypaliło. Wypróbuj te genialne triki i bądź spokojna – mleko więcej nie wykipi.
Kipiące mleko to zmora każdego, kto rano szykuje owsiankę czy kawę z mlekiem. Poznaj sposoby na uniknięcie wykipienia. Pexels
Istnieją genialne patenty, dzięki którym możemy uniknąć problemu kipiącego mleka i w czasie gotowania go na kakao czy owsiankę dla dziecka, zająć się np. szykowaniem kanapek. Dzięki trzem prostym trikom nie będziesz musiała stać nad garnkiem i pilnować mleka, bo po zastosowaniu jednego z tych trzech sposobów, mleko nigdy więcej nie wykipi.

Olej na garnku z mlekiem

Pierwszy trik na uniknięcie kipiącego mleka to posmarowanie brzegów i wewnętrznych ścianek garnka do poziomu wlania mleka tłuszczem: olejem albo odrobiną masła. Dzięki tej "barierze" mleko nie wyleje się podczas kipienia poza garnek i nie ubrudzi całej kuchenki. Dzięki temu nie będzie trzeba też czyścić jej z przypalonego mleka.


Warstwa oleju czy masła sprawi też, że sam garnek się nie będzie przypalał podczas gotowania. A kto gotuje mleko, ten wie, że o przypalenie na wewnętrznej ściance garnka też nie trudno. Jest to związane z procesem koagulacji białek z mleka, które pod wpływem ciepła osadzają się na brzegach naczynia i sprawiają, że garnki się przypalają.

Patent z wodą w garnku z mlekiem

Zanim nalejesz do garnka czy rondelka mleko do zagotowania, przepłucz naczynie zimną bieżącą wodą i na dnie zostaw minimalną warstwę tej wody.

Taki garnek z minimalną warstwą wody stawiamy na palniku kuchenki, zagotowujemy, a gdy zacznie wrzeć i parować – wlewamy dopiero mleko. Trzeba tylko pamiętać, żeby ogień pod mlekiem nieco zmniejszyć.

Drewniana łyża zapobiegnie wykipieniu

Jeśli posiadasz drewnianą łyżkę lub szpatułkę do mieszania potraw, to możesz również wykorzystać ostatni trik na uniknięcie kipienia mleka. Wystarczy na brzegu garnka, w którym gotujesz mleko, położyć drewniany przyrząd. Ułożenie drewnianej łyżki w poprzek sprawi, że pęcherzyki powietrza, które sprawiają, że mleko podczas zagotowywania podnosi się, rozejdą się.

Tym sposobem unikniesz przypalonego garnka, kuchenki, wylanego mleka i całego bałaganu związanego z kipieniem mleka. Jeśli nie posiadasz drewnianych przyborów kuchennych, możesz wykorzystać pokrywkę garnka – wystarczy, że nie będziesz jej kładka na płasko, przykrywając cały garnek, a pod kątem, by powietrze uchodziło ze środka jednym bokiem.