Zamiast kawy zielona herbata? Niekoniecznie – oto 3 sposoby, by zwykła kawa była zdrowsza

Agnieszka Miastowska
Kawa to napój, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie poranka. Niektórzy specjaliści polecają jednak napój z kofeiną zamienić raczej na zieloną herbatę – dla zdrowia. Kawosze nie chcą o tym słyszeć i wcale im się nie dziwię. Oto 3 sposoby, by zmienić kawę na jej zdrowszą wersję. Pijecie tak?
Czy kawa jest zdrowa? 3 sposoby, żeby zwykła kawa była zdrowsza Pexels

1. Mielona, nie rozpuszczalna

Prawdziwa mielona kawa jest bogata w zdrowotne właściwości. Pobudza krążenie krwi, wspomaga spalanie tłuszczu, zawiera antyoksydanty. Pita po śniadaniu może nas skutecznie pobudzić, a nawet poprawić pracę naszego serca.
Mowa jednak o kawie mielonej. Kawa rozpuszczalna, mimo że posiada niską kaloryczność, a sposób jej przygotowania w teorii pozwala na zachowanie walorów smakowych i zapachowych, nie jest tak korzystna dla naszego zdrowia jak kawa mielona.

2. Ani śmietanka, ani cukier

Najgorszymi dodatkami do kawy są zdecydowanie biały cukier i śmietanka. Wtedy zamieniamy filiżankę życiodajnego napoju na bombę kaloryczną. Do kawy możemy dodać przyprawy i dodatki, które podkręcą jej smak, ale nie zniwelują zdrowotnych właściwości. Jakie to dodatki?

3. Cynamon, miód oraz prawdziwe kakao

Prawdziwy miód, prawdziwe kakao oraz cynamon. Miód obniża ciśnienie krwi, wzmacnia odporność, chroni gardło przed podrażnieniami. Cynamon ma działanie dezynfekujące, przeciwwirusowe, antybakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwzapalne. Ponadto przyspiesza przemianę materii, rozgrzewa i ma właściwości antyoksydacyjne.


A kakao? Warto spróbować picia kakao ceremonialnego, ale sprawdzi się także jako dodatek do kawy. Kakao zawiera wiele związków mineralnych i przeciwutleniaczy. Pobudza, rozgrzewa, poprawia humor. Pamiętajmy jednak o wyborze naturalnego kakao, a nie słodzonego sproszkowanego napoju w typie kakao.