
Reklama.
Jeśli zastanawia cię lub martwi smak kawy z dodatkiem surowego jajka, to od razu napiszę - nie jest on w kawie absolutnie wyczuwalny. Surowe jajko sprawia, że kawa jest wyjątkowo delikatna i kremowa.
Na ten przepis warto poświęcić kilka minut, choćby dlatego by spróbować tej niezwykłej konsystencji. Jeśli nie przepadasz za gorzkim smakiem kawy, możesz na etapie gotowania, lub dopiero w filiżance, nieco dosłodzić napój.
2 duże łyżki świeżo zmielonej kawy
1 świeże jajko
2 szklanki przefiltrowanej wody
garnek do gotowania
sitko lub papierowy filtr do kawy
Kawy najlepiej używać ziarnistej, którą możesz zmielić w młynku na świeżo – taka będzie najlepsza, bo o świeżym i głębokim aromacie. Jajko, które wykorzystasz do szwedzkiej kawy, też musi być jak najświeższe – polecamy skorzystać, jeśli masz taką możliwość – z jajek wiejskich od kur z wolnego wybiegu. Ostatni element kawy, czyli woda, musi być czysta, najlepiej filtrowana. Ze sprzętów kuchennych potrzebne ci będą: garnek do gotowania oraz sitko.
Kawa po szwedzku z jajkiem – przepis
Do przygotowania kawy z jajkiem trzeba użyć naprawdę świeżych produktów, by aromatyczny napój wyszedł taki, jak trzeba. Aby zrobić kawę po szwedzku, potrzebujesz:Przygotowanie kawy po szwedzku
Do garnka wlej szklankę wody i nastaw całość do zagotowania. Do szklanki rozbij świeże jajko i dosyp do niego 2 łyżki świeżo zmielonej kawy. Całość dokładnie wymieszaj łyżką lub widelcem do uzyskania jednolitej konsystencji. Gdy woda w garnku zacznie się gotować, wlej masę kawowo-jajeczną do wrzątku.Co jakiś czas mieszaj napar w garnku i nie zdejmuj go z ognia – całość należy gotować przez około 5 minut. Po tym czasie dolej do garnka drugą szklankę wody i trzymaj na ogniu jeszcze przez około 2 minuty. Powstałą mieszankę możesz przelać do filiżanki przez sitko lub najzwyklejszy papierowy filtr do kawy, by pozbyć się fusów.