Cukier waniliowy i wanilinowy to nie to samo. Sprawdź, czym się różnią i który masz w swojej kuchni
Robiąc zakupy w sklepie, chwytamy opakowanie z cukrem wanilinowym, pospiesznie wrzucamy do koszyka i nawet nie zastanawiamy się, czym on właściwie jest. A przede wszystkim – że nie ma zbyt wiele wspólnego z wanilią i cukrem waniliowym, który prawdopodobnie chciałyśmy kupić. Sprawdź, jaka jest różnica między cukrem waniliowym a wanilinowym!
- Cukier waniliowy i wanilinowy to nie to samo – pierwszy jest naturalny, a drugi pozyskiwany syntetycznie.
- Używanie naturalnych ekstraktów z wanilii nie tylko poprawi smak i jakość naszych wypieków, ale może mieć też pozytywny wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie.
- Cukier waniliowy bez chemicznych dodatków możemy przygotować same w zaledwie dwie minuty.
Jedna litera, wielka różnica
Ale o co właściwie to zamieszanie? Cukier waniliowy czy wanilinowy, co jest w końcu popularnym składnikiem wypieków i deserów? Krótko mówiąc – różnica polega na tym, że cukier wanilinowy jest otrzymywany syntetycznie, a waniliowy powinien mieć w składzie tylko cukier rafinowany i prawdziwą wanili lub ekstrakt z wanilii. I niezależnie od tego, co znajdziemy w przepisie, to od nas zależy, na który z tych dwóch produktów się zdecydujemy.Wanilia nie jedno ma imię
Pewnie zastanawiacie się, po co w ogóle kombinować i robić zamiennik czegoś tak popularnego jak wanilia. Otóż wbrew pozorom nie jest ona tak łatwo dostępna, jak nam się wydaje. A na pewno nie jest tania – obok szafranu to jedna z najdroższych przypraw na świecie, a jej cena osiąga nieraz ponad tysiąc złotych za kilogram.Na szczęście, by zrobić ciasto, nie potrzebujemy jej aż tyle i jeśli dobrze poszukamy, w sklepach znajdziemy naturalne ekstrakty z wanilii, pojedynczo pakowane laski wanilii i cukier waniliowy, w którego składzie powinno być przynajmniej 27% wanilii.
Dodatki do ciast na bazie prawdziwej wanilii mają zdecydowanie subtelniejszy smak niż te powstałe ze sztucznej waniliny. A poza tym naturalna wanilia ma właściwości prozdrowotne – mówi się, że niweluje stres, poprawia samopoczucie i wzmacnia serce.
Czytaj etykiety
Z kolei cukier wanilinowy to tańszy zamiennik cukru waniliowego. Związek odpowiedzialny za słodkawy smak i zapach w cukrze wanilinowym to z reguły syntetycznie otrzymywana wanilina lub etylowanilina. Wokół tego produktu narosło wiele kontrowersji, a jedną z nich jest doniesienie o możliwych reakcjach alergicznych.Domowy cukier waniliowy – przepis
Ale naturalny cukier waniliowy to przede wszystkim delikatniejszy smak naszych wypieków. Bez problemu możemy przygotować go same w domu z dwóch składników – szklanki cukru i laski wanilii. Najpierw nacinamy nożem laskę wanilii i wyjmujemy z niej ziarenka, których przy okazji możemy użyć do przygotowania deserów. Do słoika wypełnionego cukrem wkładamy ziarenka, oczyszczoną i pokrojoną na kawałki laskę wanilii, mieszamy i odstawiamy na tydzień. Jeśli chcemy, by nasz cukier był bardziej aromatyczny, możemy użyć dwóch lasek wanilii. I gotowe!Może cię zainteresować: Postaw na oknie słoik z wanilią i zobacz, co się stanie. Tego triku na muchy nie znasz