Tajemniczo brzmiący sos angielski, to nic innego, jak wariacja na temat domowego budyniu. Tyle że jest znacznie gładszy i bardziej płynny, niż klasyczny polski przysmak. Sosu angielskiego można używać do serwowania ciast, naleśników, owoców czy w zasadzie każdego innego deseru, do którego pasuje wanilia.
ziarenka z jednej laski wanilii, lub pół łyżeczki koncentratu waniliowego
3 łyżki drobnego cukru
Jak zrobić sos angielski krok po kroku
Po pierwsze włóż pustą szklaną miskę do lodówki. Musi być dobrze schłodzona, przyda się już za chwilę. W niewielkim garnku zagotuj mleko z ziarenkami wanilii, odstaw do delikatnego przestudzenia.
Połącz żółtka z cukrem i ubij je na puszystą pianę. Miskę najlepiej postawić sobie na kolanach, aby ciepło ciała delikatnie podgrzewało żółtka. Kiedy masa będzie puszysta, powoli dolewamy do niej mleko z wanilią, cały czas energicznie mieszając, inaczej otrzymamy jajecznicę na słodko.
Kiedy już mleko i żółtka będą połączone, całość znów wlewamy do garnka i podgrzewamy sos angielski na małej mocy palnika, cały czas mieszając, aż sos zacznie gęstnieć. Kiedy tak się stanie, zestawiamy sos z kuchenki i przelewamy do miski, która dotąd stała w lodówce.
W chłodnym naczyniu ponownie mieszamy sos angielski. Po przestudzeniu lub na ciepło sprawdzi się jako dodatek do szarlotki, ciasta ucieranego z owocami, czy porcji świeżych śliwek, a nawet polewa lodów w pucharze czy śniadaniowych placuszków.