Sos angielski
Sos angielski jest bardziej płynny niż budyń i idealnie gładki, ale tylko wtedy, jeśli przygotujesz go poprawnie. Fot. 123RF
Reklama.

Przepis na prosty i idealnie gładki sos angielski

Składniki sosu angielskiego
  • 250 ml mleka, musi być pełnotłuste
  • 3 żółtka
  • ziarenka z jednej laski wanilii, lub pół łyżeczki koncentratu waniliowego
  • 3 łyżki drobnego cukru
  • Jak zrobić sos angielski krok po kroku

    Po pierwsze włóż pustą szklaną miskę do lodówki. Musi być dobrze schłodzona, przyda się już za chwilę. W niewielkim garnku zagotuj mleko z ziarenkami wanilii, odstaw do delikatnego przestudzenia.
    Połącz żółtka z cukrem i ubij je na puszystą pianę. Miskę najlepiej postawić sobie na kolanach, aby ciepło ciała delikatnie podgrzewało żółtka. Kiedy masa będzie puszysta, powoli dolewamy do niej mleko z wanilią, cały czas energicznie mieszając, inaczej otrzymamy jajecznicę na słodko.
    Kiedy już mleko i żółtka będą połączone, całość znów wlewamy do garnka i podgrzewamy sos angielski na małej mocy palnika, cały czas mieszając, aż sos zacznie gęstnieć. Kiedy tak się stanie, zestawiamy sos z kuchenki i przelewamy do miski, która dotąd stała w lodówce.
    W chłodnym naczyniu ponownie mieszamy sos angielski. Po przestudzeniu lub na ciepło sprawdzi się jako dodatek do szarlotki, ciasta ucieranego z owocami, czy porcji świeżych śliwek, a nawet polewa lodów w pucharze czy śniadaniowych placuszków.