Idealne na rodzinny wieczór. Do chipsów, nachosów i warzyw – guacamole na 3 sposoby

Dominika Lange
Bez czego nie wyobrażacie sobie długo wyczekiwanego, wieczornego seansu filmowego w domowym zaciszu? My bez smacznych, domowych przekąsek. A świetnym dodatkiem do nachosów, kanapek, tortilli i innych pyszności jest meksykański sos na bazie awokado. Oto nasze sprawdzone przepisy na trzy odsłony guacamole!
Guacamole jest nieodłącznym elementem wielu przekąsek. fot. 123rf.com

Przepis na klasyczne guacamole

Składniki: Cebulę, czosnek i kolendrę drobno posiekaj. Następnie obierz i przekrój awokado, wyjmij ze środka pestkę. Od razu po zdjęciu z owocu skórki skrop go sokiem z limonki, który zapobiegnie utlenieniu i nieestetycznemu ściemnieniu awokado. W misce rozgnieć awokado widelcem. Dodaj posiekaną cebulę, czosnek i kolendrę oraz oliwę, dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Na koniec posyp guacamole świeżo mielonym pieprzem. I gotowe!

Przepis na guacamole z mango i granatem

Składniki: W zależności od konsystencji sosu, którą chcesz uzyskać, obrane mango drobno posiekaj nożem w kostkę lub rozgnieć widelcem na jednolitą masę. Tę drugą metodę zastosuj także na skropionym sokiem z limonki awokado. Połącz ze sobą owoce. Wymieszaj je w misce i stopniowo dodawaj posiekaną kolendrę i cebulę. Na koniec dodaj chilli, kawałki obranego granatu i ciesz się smakiem słodko-pikantnej egzotyki!

Przepis na guacamole z pomidorami

Składniki: Pomidory parzymy, obieramy ze skórki i dokładnie usuwamy nasiona. Awokado obieramy, usuwamy pestkę i skrapiamy sokiem z limonki. Następnie rozgniatamy je widelcem w misce i łączymy z drobno pokrojonymi pomidorami. Gdy je wymieszamy, drobno kroimy papryczkę chilli, czosnek, kolendrę i cebulę. Łączymy wszystkie przygotowane składniki, a na sam koniec doprawiamy pastę świeżo mielonym pieprzem i odrobiną oregano.