Jest sycąca, a z odrobiną czarnuszki - lekko ostra. Wypróbuj jajecznicę na grzankach [PRZEPIS]

Iza Orlicz
Wiele osób nie wyobraża sobie śniadania bez jajecznicy. Niektórzy lubią ściętą, bez jakichkolwiek dodatków, inni lekko wilgotną z boczkiem, szynką czy cebulką. Jeśli jednak lubisz eksperymentować w kuchni lub znudził ci się przepis na tradycyjną jajecznicę, koniecznie spróbuj tej na grzankach!
Jak zrobić jajecznicę na grzankach? unsplash.com


Każdy miłośnik jajecznicy ma swój sposób jej przygotowania. "Luźna”, rozlewająca się na patelni, mocno ścięta, robiona tylko na maśle, mleku lub na oliwie z oliwek. Bez względu na to, jaką preferujesz, zawsze możesz wypróbować czegoś nowego. Czasem wystarczy jeden składnik, by "podkręcić” smak jajecznicy.


Jajecznica na grzankach – przepis


Sekret jajecznicy na grzankach tkwi w jej prostocie. Chodzi o połączenie kilku składników, które świetnie komponują się z podpieczonymi kromkami chleba. Miękka jajecznica na chrupiącym spodzie – właśnie o to chodzi!

Ma ona jeszcze jedną zaletę – jest bardzo sycąca, dlatego idealnie się nadaje, gdy chcemy zjeść porządne, sycące śniadanie. Czego będziesz potrzebować?

Składniki (na 2 osoby):
4 jajka
2 plastry szynki
1 pomidor
2 kromki chleba, pszenno-żytniego lub razowego (wybierz takie, które lubisz najbardziej)
1 łyżeczkę oliwy z oliwek
sól, pieprz do smaku, masło lub oliwa do smażenia
odrobina szczypiorku - opcjonalnie
szczypta czarnuszki – opcjonalnie, ale naprawdę warto

Przygotowanie:
Obierz pomidora, pokrój go w kostkę, wymieszaj go z oliwą z oliwek. W tosterze, na patelni lub w piekarniku podpiecz kromki chleba, na tyle, by były chrupiące. W tym samym czasie na patelni rozpuść masło lub oliwę do smażenia, wrzuć pokrojoną w drobne kawałki szynkę, lekko podsmaż.

Następnie wbij jajka, dopraw solą i pieprzem, cały czas mieszaj, by nie przywarły do spodu. Przełóż jajecznicę na grzanki, dodaj na wierzch pomidora i odrobinę szczypiorku. Jeśli chcesz trochę podkręcić smak na ostrzejszy – posyp całość czarnuszką. Gotowe!