Reklama.
Jajecznica smażona na mleku
Dlaczego jajecznicę smażyć na mleku? A dlaczego nie! Tak przygotowana jajecznica jest po prostu puszysta jak chmurka, kremowa i ma ciekawy mleczny posmak. Wystarczy ją posolić i bez żadnych dodatków stanowi naprawdę smaczne i pożywne śniadanie.Może cię zainteresować także: Oto sekret jajecznicy po rosyjsku. Dzięki niemu już nigdy nie zjesz jej inaczej
Co więcej, mleko to świetna alternatywa, gdy akurat skończy wam się smalec, masło lub olej. Dobra dla wegetarian, a co ważne – zdrowsza. Nawet duża porcja lekko ściętej jajecznicy smażonej na chudym mleku to o wiele lepsze rozwiązanie niż jajko wysmażone na smalcu.
Jak przyrządzić jajecznicę na mleku? Nic prostszego. Proporcje zależą od tego, na ile gęstej konsystencji wam zależy. Może być to tylko 1/3 szklanki lub cała szklanka mleka. Podstawowy przepis wymaga: 3 jajek i połowy szklanki mleka oraz szczypty soli.
Sposób przygotowania: na rozgrzaną patelnię wlewamy połowę przygotowanej ilości mleka, wbijamy jajka i od razu solimy. Gdy jajko zacznie się ścinać mieszamy je drewnianą łopatką.
Pod koniec dolewamy resztę mleka, by jajecznica nie była sucha, ale jednocześnie mamy pewność, że białko jest już ścięte. Tak przygotowana jajecznica jest pyszna, lekka i zdrowa.
Możemy posypać ją szczypiorkiem. Gotowe!
Możemy posypać ją szczypiorkiem. Gotowe!
Może cię zainteresować także: Robisz mizerię "nie po kolei"? To błąd, przez który traci ona połowę smaku