Jajecznica z mlekiem. Jajecznica smażona na mleku jest puszysta jak chmurka
Jajecznica z mlekiem. Jajecznica smażona na mleku jest puszysta jak chmurka Pexels.com
Reklama.

Jajecznica smażona na mleku

Dlaczego jajecznicę smażyć na mleku? A dlaczego nie! Tak przygotowana jajecznica jest po prostu puszysta jak chmurka, kremowa i ma ciekawy mleczny posmak. Wystarczy ją posolić i bez żadnych dodatków stanowi naprawdę smaczne i pożywne śniadanie.
Co więcej, mleko to świetna alternatywa, gdy akurat skończy wam się smalec, masło lub olej. Dobra dla wegetarian, a co ważne – zdrowsza. Nawet duża porcja lekko ściętej jajecznicy smażonej na chudym mleku to o wiele lepsze rozwiązanie niż jajko wysmażone na smalcu.
Jak przyrządzić jajecznicę na mleku? Nic prostszego. Proporcje zależą od tego, na ile gęstej konsystencji wam zależy. Może być to tylko 1/3 szklanki lub cała szklanka mleka. Podstawowy przepis wymaga: 3 jajek i połowy szklanki mleka oraz szczypty soli.
Sposób przygotowania: na rozgrzaną patelnię wlewamy połowę przygotowanej ilości mleka, wbijamy jajka i od razu solimy. Gdy jajko zacznie się ścinać mieszamy je drewnianą łopatką.
Pod koniec dolewamy resztę mleka, by jajecznica nie była sucha, ale jednocześnie mamy pewność, że białko jest już ścięte. Tak przygotowana jajecznica jest pyszna, lekka i zdrowa.
Możemy posypać ją szczypiorkiem. Gotowe!