Idealne do pracy i szkoły. Te muffiny z jabłkami zawsze wychodzą pyszne

Aneta Zabłocka
To babeczki jak z reklamy idealnych ciastek. Możesz jeść je na śniadanie, zabrać ze sobą do pracy czy zapakować dzieciakom do szkoły. Dzięki tartemu jabłku zawsze wychodzą soczyste, a siekane migdały dodają im tego chrupiącego zaskakującego skrętu.
Przepis na muffiny z jabłkami i cynamonem. Idealne do pracy i szkoły Fot. 123rf
Gdy już wypróbujesz wszystkie przepisy na szarlotkę i jabłka pod kruszonką, ale nadal masz smaka na te owoce, zacznij piec muffiny. Dzięki dodatkowi tartego jabłka zawsze wyjdą ci soczyste.

Taki muffin nawet drugiego czy trzeciego dnia (choć wątpię, aby się tyle uchowały) jest pyszny. Tym bardziej, gdy posmarujesz go dżemem i urządzisz sobie pyszne śniadanie w biegu.

Przepis na babeczki z jabłkami i cynamonem

Najlepsze są przepisy krótkie i łatwe do wykonania. A wszelkiej maści babeczki właśnie takie są. Wystarczy przygotować dwie miski, wymieszać oddzielnie suche i mokre składniki, a potem złączyć je w całość. W tym wypadku po 25 minutach twój dom wypełnia cudowny zapach pieczonego jabłka.


Składniki:
2 jabłka
125 ml oleju lub 100 g rozpuszczonego masła
2 jajka
120 ml mleka
szklanka mąki
cukier wanilinowy
cynamon
proszek do pieczenia
soda oczyszczona
3/4 szklanki drobnego cukru
miód
migdały

Przepis:
Zetrzyj jabłka na grubych jarzynowych oczkach i odstaw, by puściły sok. Olej/masło, mleko i jajka roztrzep w misce.

W drugim naczyniu wsyp wszystkie suche składniki. Każdej z przypraw dodaj po łyżeczce.

Wlej do nich miksturę z jajek i mleka. Do gotowej masy wrzuć starte jabłka. Wymieszaj, a potem, w zależności od gęstości masy, dodaj trochę soku z jabłek.

By dosłodzić masę, dodaj łyżkę lub dwie miodu, ale jeśli wybrałaś bardzo słodkie jabłka, nie musisz tego robić. Wsyp do miski posiekane grubo migdały i delikatnie przemieszaj całość.

Przelej ciasto do foremek.

Piekarnik rozgrzej do 180 st. Celsjusza i wstaw muffiny na 25-30 minut. Możesz posypać wierzch babeczek płatkami migdałowymi, ale wtedy skróć czas pieczenia, by się nie przypaliły lub zamocz płatki w odrobinie wody.