Idealne do pracy i szkoły. Te muffiny z jabłkami zawsze wychodzą pyszne
To babeczki jak z reklamy idealnych ciastek. Możesz jeść je na śniadanie, zabrać ze sobą do pracy czy zapakować dzieciakom do szkoły. Dzięki tartemu jabłku zawsze wychodzą soczyste, a siekane migdały dodają im tego chrupiącego zaskakującego skrętu.
Taki muffin nawet drugiego czy trzeciego dnia (choć wątpię, aby się tyle uchowały) jest pyszny. Tym bardziej, gdy posmarujesz go dżemem i urządzisz sobie pyszne śniadanie w biegu.
Przepis na babeczki z jabłkami i cynamonem
Najlepsze są przepisy krótkie i łatwe do wykonania. A wszelkiej maści babeczki właśnie takie są. Wystarczy przygotować dwie miski, wymieszać oddzielnie suche i mokre składniki, a potem złączyć je w całość. W tym wypadku po 25 minutach twój dom wypełnia cudowny zapach pieczonego jabłka.Składniki:
2 jabłka
125 ml oleju lub 100 g rozpuszczonego masła
2 jajka
120 ml mleka
szklanka mąki
cukier wanilinowy
cynamon
proszek do pieczenia
soda oczyszczona
3/4 szklanki drobnego cukru
miód
migdały
Przepis:
Zetrzyj jabłka na grubych jarzynowych oczkach i odstaw, by puściły sok. Olej/masło, mleko i jajka roztrzep w misce.
W drugim naczyniu wsyp wszystkie suche składniki. Każdej z przypraw dodaj po łyżeczce.
Wlej do nich miksturę z jajek i mleka. Do gotowej masy wrzuć starte jabłka. Wymieszaj, a potem, w zależności od gęstości masy, dodaj trochę soku z jabłek.
By dosłodzić masę, dodaj łyżkę lub dwie miodu, ale jeśli wybrałaś bardzo słodkie jabłka, nie musisz tego robić. Wsyp do miski posiekane grubo migdały i delikatnie przemieszaj całość.
Przelej ciasto do foremek.
Piekarnik rozgrzej do 180 st. Celsjusza i wstaw muffiny na 25-30 minut. Możesz posypać wierzch babeczek płatkami migdałowymi, ale wtedy skróć czas pieczenia, by się nie przypaliły lub zamocz płatki w odrobinie wody.
Może cię zainteresować: Muffiny razem robimy. Pyszny przepis na babeczki - przetestowane przez mamę dwójki dzieci!