Muffiny to świetny zamiennik słodyczy. Można przemycać w nich zdrowe produkty: ciemną mąkę, miód, orzechy, maliny. Panuje tutaj duża dowolność. A umiejętności kulinarnych nie za wysokich. Uwielbiają je dorośli i dzieci. Sprawdź nasze przepisy.
Twoje dziecko ma mnóstwo energii i wciąż biega jak szalone? Do tego, wierci ci dziurę w brzuchu, że chce coś słodkiego. Podziałajcie w kuchni razem! Wiadomo, że muffiny to pyszny i szybki do zrobienia deserek, ale głównie chodzi tu o wspólne spędzenie czasu. Wspólne i nie nudne. Gotowanie czy pieczenie to niewątpliwie jedne z najlepszych i pożytecznych zajęć, które mogą być też świetną zabawą.
Poza tym dziecko się przy tym koncentruje, uczy czegoś nowego, tworzy, a potem chętniej to zjada. A dzieci kochają muffiny!
W tym czasie twoje dziecko niech powkłada papilotki do formy do muffinek.
Następnie ty rozpuść masło w małym garnuszku. Poczekaj, aż troszkę przestygnie, a potem dorzuć jajka, wlej mleko i wymieszaj trzepaczką.
Twój pomocnik może już przesiać mąkę do miski. Niech dorzuci przygotowaną przez ciebie odpowiednią ilość proszku do pieczenia, soli i cukru. Pozwól, żeby wszystko mieszał.
Do suchych składników dodajcie mokre. I delikatnie wymieszajcie.
Potem całą masę podzielcie na pół, do dwóch różnych misek.
Do miski numer 1 dziecko może wrzucić leśne owoce i delikatnie mieszać.
Do miski numer 2 dodaj dużą łyżkę kakao i również daj pomocnikowi do mieszania.
Masę jasną z owocami przełóż do 6 papilotek, a ciemną do pozostałych. W kakaowych porcjach, do każdej włóż nutelii (po jednej łyżeczce).
Ozdabiamy!
To już pole do popisu dla twoich dzieci! My układaliśmy porzeczki, sypaliśmy wiórkami kokosowymi albo płatkami migdałów. Tu wszystko jest dozwolone. Jeszcze tylko 25 minut w piekarniku i smacznego!