Rozgrzewa i wzmacnia odporność. Sezon na jesienną "zupę mocy" właśnie się zaczął (przepis)

Iza Orlicz
Ta zupa rozgrzeje cię jak żadna inna, a wszystko dzięki rewelacyjnemu połączeniu dwóch składników: kiszonej kapusty i mięsa. Mowa oczywiście o kwaśnicy, która bez dwóch zdań najlepiej smakuje w górach, ale jej fenomenalny smak możesz wyczarować również we własnej kuchni.
Jak zrobić kwaśnicę? 123rf.com


Kwaśnica to tradycyjna podhalańska potrawa. Jest sycąca, aromatyczna, rozgrzewająca, a przede wszystkim bardzo smaczna. Niektórzy porównują ją do kapuśniaku, ale górale zdecydowanie twierdzą, że nie jest to ta sama potrawa.

Kwaśnica - właściwości


Kwaśnica słynie z tego, że jest naprawdę kwaśna, więc jeśli uwielbiasz tego typu smak – koniecznie musisz jej spróbować. Do tego dzięki sporej zawartości kapusty kiszonej zupa znana jest ze swoich prozdrowotnych właściwości.


Wzmacnia odporność, bo działa jak naturalny probiotyk, poprawia trawienie, zmniejsza ryzyko chorób serca. Kwaśnicę można przygotować z kilku podstawowych składników (kapusta, mięso, ziemniaki) lub dodać więcej przypraw, by była bardziej aromatyczna. Poniżej przepis na kwaśnicę chyba w najbardziej tradycyjnym wydaniu. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by samemu poeksperymentować ze smakami.

Kwaśnica – przepis


Jeśli już zabierasz się za przygotowanie kwaśnicy, możesz zrobić jej więcej (wtedy proporcjonalnie zwiększ ilość składników). Zupę przez kilka dni można śmiało przechowywać w lodówce i nie straci ona swoich walorów smakowych.

Składniki na 4 porcje
½ kg żeberek surowych wieprzowych (można też dodać wędzonych)
100 g boczku wędzonego
½ kg kiszonej kapusty
4-5 ugotowane wcześniej ziemniaki
1 marchewka, pół cebuli, pół korzenia pietruszki
3-4 suszone grzyby
Przyprawy: 2 ząbki czosnku, 1-2 liście laurowe, 1-2 sztuki ziela angielskiego, szczypta kminku, 1 łyżeczka suszonego majeranku
sól, pieprz – do smaku

Jak zrobić kwaśnicę?


Żeberka umyj, podziel na mniejsze porcje, boczek pokrój w grube plasterki lub kostkę – mięso wrzuć do garnka z wodą, gotuj ok. 45 min. (gdy zacznie się gotować wyjmij łyżką tzw. szumowiny).

Następnie do zupy dodaj przyprawy, ale bez majeranku oraz grzyby (możesz je namoczyć wcześniej lub zalać wrzątkiem), gotuj ok. 20 min. Następnie dodaj warzywa: marchewkę i pietruszkę zetrzyj na tarce, cebulę dorzuć w całości – chodzi tylko o jej smak oraz pokrojone w kostkę ziemniaki.

Na sam koniec dorzuć do zupy posiekaną, wyciśniętą z soku kapustę. Gotuj ok. 20-30 min., najlepiej pod przykryciem, aż wszystkie składniki będą miękkie. Pod koniec gotowania przypraw ją majerankiem. Kwaśnicę można podawać z kromką świeżego chleba. Smacznego!