
Co rodzina, to inny przepis na kapustę kiszoną. Bardzo często specjalne tajniki kiszenia są przekazywane z pokolenia na pokolenie. To nie tylko wykonywanie konkretnej potrawy, ale prawdziwy rytuał. Jesteście gotowi, by go rozpocząć? Oto przepis na kapustę kiszoną prosto od babci.
Kiszona kapusta – jak ją zrobić?
Nasz rytuał zacznijmy od wędrówki do małego i przytulnego warzywniaka. To właśnie tam nasze babcie, przy miłych pogaduszkach, dopytywały, czy ta kapusta nada się do ukiszenia. Wybierzmy białą, dojrzałą kapustę. Oczywiście można również ukisić czerwoną czy pekińską – w zależności od upodobań.Może cię zainteresować także: Przepis na idealne ogórki kiszone jest tylko jeden. Obowiązują w nim zasady, które decydują o smaku
2. Całą kapustę dokładnie szatkujemy na dość małe części. Mieszamy ze startą marchewką, kminkiem oraz ewentualnie innymi przyprawami (np. kilkoma ziarnami ziela angielskiego czy listkami laurowymi).
Kiszona kapusta w słoikach – cenne właściwości
Kapusta kiszona – zwłaszcza ta domowej roboty – nie tylko jest pyszna, ale także bardzo zdrowa. Wszelkiego rodzaju kiszonki to dla naszego organizmu prawdziwa bomba witaminowa. Kiszona kapusta wspomaga pracę jelit, zmniejsza poziom cholesterolu, pozytywnie wpływa na cerę i wspomaga pracę serca.Może cię zainteresować także: Przez tydzień piłam szklankę soku z kiszonego buraka. Powiem wam, jak naprawdę działa