Chrupiące, słodkie i wciągające. Idealny deser na chłodne dni, który zrobisz w kilka chwil
Kto jesienią nie ma większej niż zwykle ochoty na łakocie, niech pierwszy rzuci kamień. Szarlotki, ciasta marchewkowe, ale i inne domowe słodycze. W październiku chętniej zaszywamy się w kuchni, żeby zrobić coś słodkiego. Podpowiadamy sprawdzony przepis na hiszpańskie churros.
Przepis na hiszpańskie churros
Składniki hiszpańskich churros- 1 szklanka mąki pszennej
- 3 jajka
- 1 szklanka wody
- 100 g masła
- szczypta soli
- 2 łyżki drobnego cukru
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- litr oleju do smażenia
- 3 łyżki cukru pudru
- łyżka cynamonu
- dodatki według uznania
Jak zrobić churros
Wodę zagotuj w rondelku, dodaj masło, cukier, cukier wanilinowy i szczyptę soli, rozpuść całość. Do wrzącej wody dodaj mąkę i ucieraj energicznie drewnianą łyżką do powstania gładkiej masy (około dwóch minut. Zestaw z ognia i odczekaj około 20-30 minut.Do przestudzonej masy dodawaj pojedynczo jajka, dokładnie wyrabiając masę łyżką. Kiedy ciasto będzie gotowe, w rondlu lub frytkownicy zagrzej olej do temp. ok. 180 st. Masę przełóż do rękawa cukierniczego i nałóż końcówkę w kształcie gwiazdki. Ciasto na churros niewielkimi partiami wyciskaj na olej, odcinaj kawałki o długości około 10 cm. Smaż na złoty kolor.
Po wyjęciu łyżką cedzakową układaj churros na półmisku wyłożonym ręcznikiem papierowym. Cukier puder wymieszaj z cynamonem i oprósz nimi churros. Podawaj z ulubionymi dodatkami. Świetnie do churros pasują krem czekoladowy, sos toffi czy bita śmietana z owocami.
Może cię zainteresować także: Marchewkowy zawrót głowy. Warzywne ciasto idealne do popołudniowej kawy i nie tylko [PRZEPIS]