Chrupiące, słodkie i wciągające. Idealny deser na chłodne dni, który zrobisz w kilka chwil

Marta Lewandowska
Kto jesienią nie ma większej niż zwykle ochoty na łakocie, niech pierwszy rzuci kamień. Szarlotki, ciasta marchewkowe, ale i inne domowe słodycze. W październiku chętniej zaszywamy się w kuchni, żeby zrobić coś słodkiego. Podpowiadamy sprawdzony przepis na hiszpańskie churros.
Churros lepsze niż wszystko, co dotąd jadłaś Fot. Bartosz Bartkowiak z Pexels
Zacznijmy od tego, że churros to nie jest najbardziej dietetyczny deser na świecie. Ale przecież nie jadamy ich codziennie, więc zakasujemy rękawy i robimy najlepszy deser, jaki zjecie tej jesieni.

Przepis na hiszpańskie churros

Składniki hiszpańskich churros

Jak zrobić churros

Wodę zagotuj w rondelku, dodaj masło, cukier, cukier wanilinowy i szczyptę soli, rozpuść całość. Do wrzącej wody dodaj mąkę i ucieraj energicznie drewnianą łyżką do powstania gładkiej masy (około dwóch minut. Zestaw z ognia i odczekaj około 20-30 minut.


Do przestudzonej masy dodawaj pojedynczo jajka, dokładnie wyrabiając masę łyżką. Kiedy ciasto będzie gotowe, w rondlu lub frytkownicy zagrzej olej do temp. ok. 180 st. Masę przełóż do rękawa cukierniczego i nałóż końcówkę w kształcie gwiazdki. Ciasto na churros niewielkimi partiami wyciskaj na olej, odcinaj kawałki o długości około 10 cm. Smaż na złoty kolor.

Po wyjęciu łyżką cedzakową układaj churros na półmisku wyłożonym ręcznikiem papierowym. Cukier puder wymieszaj z cynamonem i oprósz nimi churros. Podawaj z ulubionymi dodatkami. Świetnie do churros pasują krem czekoladowy, sos toffi czy bita śmietana z owocami.