Ile można jeść bolognese? Ten wegański sos zastąpi wszystkie pomidorowe pulpy do makaronu

Aneta Zabłocka
Schowaj passatę do szafki na inne okazje. Gdy raz spróbujesz tego sosu, przez całą jesień nie przygotujesz makaronu inaczej.
Sos z pieczonej dyni do makaronu. Już nigdy nie zjesz inaczej! Fot. 123rf
Pomidory najsmaczniejsze są latem, gdy zrywa się nagrzane w słońcu. A jesienią? Królowa jest jedna - dynia.

Ta pieczona ma pyszny słodki smak. Dorzuć do niej twist z papryczki chili, a ugotujesz najlepszy sos do makaronu, jaki istnieje w wegańskiej kuchni. Do garów!

Przepis na sos z pieczonej dyni

Składniki:
dynia piżmowa
cebula
czosnek
tymianek
papryczka chili
olej
sól
pieprz

Przepis:
Dynię przekrój na pół, posmaruj olejem i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 st. Celsjusza na ok. godzinę. Wyjmij do i pozwól jej ostygnąć. Dopiero wtedy wyjmij ziarna nasienne i "wąsy". Wydrąż ją, a kawałki przełóż do malaksera.


Na patelni rozgrzej trochę oleju i wrzuć posiekane cebulę i czosnek. Możesz także dorzucić na tłuszcz plasterki chili, ale pamiętaj, że im dłużej ją podgrzewasz, tym sos będzie ostrzejszy.

Zdejmij patelnię z ognia, a warzywa bez tłuszczu przełóż do blendera. Dosyp łyżeczkę tymianku, posól i popieprz sos. Zmiksuj na gładką masę. Jeśli sos wydaje ci się zbyt gęsty, dodaj oleju lub oliwy z oliwek.

Podawaj z makaronem, jaki lubisz. Najlepsze będą małe muszle lub świderki, które zgarną najwięcej tego pysznego sosu.