Musisz ich spróbować: mięciutkie bułeczki cynamonki, idealne do kawy i na drugie śniadanie do szkoły

Martyna Pstrąg-Jaworska
Dla mnie jesień to zapach kawy w ulubionym kubku i aromat unoszący się w kuchni – połączenie pulchnego i mięciutkiego ciasta drożdżowego z cynamonem i brązowym cukrem. Czy może być coś lepszego niż takie drugie śniadanie?
Cynamonowa bułeczka w połączeniu z kremową polewą to połączenie idealne - spróbuj takiej cynamonki z kawą lub herbatą z pigwą. Pexels
Cynamonki w wersji dużych bułeczek są czymś, czego nie można sobie odmówić, nawet będąc na diecie odchudzającej :-) Wyglądają fantazyjnie, a ich przygotowanie nie jest wcale tak trudne – jedyny sekret tkwi w dobrej jakości świeżych drożdżach, które muszą dobrze wyrosnąć, by cynamonowe bułki były naprawdę puszyste.

Cynamonowe bułeczki cynamonki – przepis

Do przygotowania cynamonek będziesz potrzebować:
Składniki do nadzienia: 80-90 g masła, szklanka cukru trzcinowego (ewentualnie można zastąpić brązowym lub zwykłym białym), opakowanie cynamonu zmielonego;
Składniki na polewę: 50 g masła, pół szklanki cukru pudru lub 3 łyżki miodu, opakowanie serka kremowego np. kanapkowego, łyżka cukru waniliowego lub kropla aromatu, 4 łyżki mleka

Przygotowanie cynamonek – przepis krok po kroku


W rondelku podgrzej mleko z 2 łyżkami cukru (z tej części, z której później zagnieciesz ciasto) i pokruszonymi drożdżami. Uważaj, by nie zagrzać zbyt mocno mleka (powinno być letnie). Wymieszaj składniki, tak by rozpuściły się cukier i drożdże. Odstaw w ciepłe miejsce, by zaczyn drożdżowy mógł rosnąć. W drugim garnuszku rozpuść masło i ostudź.


Do dużej miski lub na stolnicy przesiej mąkę, dosyp cukier, sól. Na środku kopczyka ze składników zrób dziurkę i dodaj tam jajka i zaczyn drożdżowy, a następnie zacznij zagniatać ciasto. Gdy składniki trochę połączą się, dolej do ciasta rozpuszczone masło i zagniataj dalej do całkowitego wyrobienia ciasta, co może chwilę zająć (ciasto drożdżowe wymaga czasu i cierpliwości). Powinno być miękkie, ale nie przyklejające się do rąk, jeśli więc jest inaczej, podsyp trochę mąki pod wyrabianą kulę z ciasta.

Gdy uzyskasz plastyczne ciasto, odłóż je do obsypanej mąką miski i nakryj bawełnianą ściereczką, a następnie odstaw w ciepłe miejsce na ok. 40-60 minut. Po tym czasie podziel ciasto na kawałki, każdy z nich rozwałkuj na prostokąt o grubości ok. pół centymetra. Wierzch prostokąta z ciasta posmaruj składnikami nadzienia: rozpuszczonym masłem, obsyp cukrem, a następnie cynamonem.

Zwiń prostokąt wzdłuż dłuższego boku w rulonik, tak jakbyś robiła roladę. Gdy uzyskasz rulon, ostrym nożem poprzecinaj je na kawałki i ułóż bokiem w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Układaj okrągłe zawijasy w podległości od siebie, bo ciasto wyrośnie i tak na siebie powchodzi (zdjęcie instruktażowe poniżej). Gdy pokroisz już całe ciasto na cynamonki, odstaw blachę w ciepłe miejsce i przykryj ściereczką do ponownego wyrośnięcia – na ok. 20 minut.
Bułeczki cynamonki warto układać w blaszce w odstępach, bo gdy urosną i tak się połączą ze sobą.Unsplash

W tym czasie nagrzej piekarnik do 180 stopni. Piecz cynamonowe bułeczki przez około 25 minut, aż do ich wyrośnięcia i porządnego zarumienienia. Po tym czasie wystudź bułki (można zostawić w wyłączonym piekarniku) i przygotuj polewę dla cynamonek. By ją zrobić, wszystkie składniki na nią muszą być w pokojowej temperaturze.

Umieść w misie miksera masło, cukier i aromat waniliowy i miksuj do uzyskania puszystej masy, a następnie dodaj mleko i serek, a później miksuj dalej aż do uzyskania gładkiego sosu. Polej nim przestudzone bułeczki. Cynamonki najlepiej podawać w całej formie, by każdy mógł sobie sam urwać z całości swoją puszystą cynamonową bułę.