Każdy z nas źle przechowuje pomidory. Ten trik wydłuży ich żywotność (i nie chodzi o lodówkę!)
Odpowiednie miejsce, w którym przechowujemy owoce i warzywa, może wydłużyć ich żywotność. Wiele się dziś mówi o tym, że pomidorów nie powinno się trzymać w lodówce. Ale to nie jedyna zasada. I chociaż brzmi to nieco zabawnie, ważny jest również sposób położenia pomidora.

Jak przechowywać pomidora?
Pisałyśmy już o tym, że pomidorów nie powinno się przechowywać w lodówce. W ten sposób nie tylko zatrzymujemy ich proces dojrzewania, ale także sprawiamy, że tracą swój smak, a skórka staje się twarda. Idealna temperatura do przechowywania tych warzyw to 10 stopni.Mało kto jednak wie, że pomidory dobrze jest trzymać "do góry nogami", a więc ich zielonym ogonkiem (lub miejscem, które pozostało po ogonku) w dół.
Co z "otwartymi" pomidorami?
Wiele osób nie wie, w jaki sposób przechowywać pomidory, które zostały częściowo przekrojone. Sugeruje się, by tym razem włożyć je do lodówki, jednak najlepszym rozwiązaniem będzie wykorzystanie ich do zrobienia innej potrawy, np. salsy czy sosu do spaghetti.Może cię zainteresować także: Pomidory, ogórki, cebula i inne. Tych produktów nie przechowuj w lodówce, bo stracą smak i witaminy