Rozgrzej się jesienią - przepis na dynię z afrodyzjakiem, który podniesie temperaturę w sypialni
Curry jest afrodyzjakiem, a w połączeniu z dynią to aromatyczne danie rozgrzeje was jesienią, gdy robi się chłodniej. Dyniowe curry jest delikatne, rozpływające się w ustach, idealne do podania na obiad czy kolację.
Dynia zawiera mnóstwo witamin i składników mineralnych, dzięki którym jest bardzo zdrowa, a do tego lekkostrawna i niskokaloryczna. W połączeniu z kremowym sosem na bazie curry i mleczka kokosowego, podana z ryżem, sprawi że zachwycicie się jej smakiem na nowo.
Dyniowe curry z krewetkami lub kurczakiem – przepis
Aby przygotować aromatyczne curry, będziesz potrzebować:
- 0,5 kg dyni, najlepiej Hokkaido
- 1 puszkę mleczka kokosowego (ok. 300-400 ml)
- 2 marchewki
- 2 cebule
- 1 papryka czerwona
- 1 mała cukinia
- 1 papryczka chilli
- 1 ząbek czosnku
- przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i szczypta ostrej, sproszkowany imbir, curry
- 10-15 krewetek mrożonych lub świeżych lub pierś z kurczaka
- ryż (najlepiej jaśminowy)
- listki pietruszki lub kolendry do ozdoby
- olej do smażenia
Przygotowanie dyniowego curry
Jeśli robisz wersję z mrożonymi krewetkami, namocz je do rozmrożenia, a jeśli to będzie wersja z kurczakiem – umyj pierś i pokrój ją w kostkę. Być może zdecydowałaś się na wersję bez krewetek czy kurczaka – wtedy po prostu pomiń ten krok. Na rozgrzanej głębokiej patelni, woku lub w garnku rozgrzej olej i podsmaż na nim pokrojoną w kostkę cebulę.
Wsyp przyprawy według uznania – nie każdy lub bardzo ostre potrawy, więc nie podajemy dokładnej ilości papryki ostrej czy imbiru. Optymalnie będzie dodanie 2 szczypt papryki i pół łyżeczki imbiru. Do tego przeciśnij przez praskę ząbek czosnku i dosyp 2-3 łyżki przyprawy curry. Możesz zamiast proszku kupić również pastę curry (żółtej pasty dodaj 1-2 łyżeczki; czerwona pasta jest ostrzejsza, wystarczy pół łyżeczki. Jeśli wolisz ostre smaki, wtedy dostosuj ilość do swoich preferencji), sprawdzi się idealnie.
Gdy przyprawy podsmażą się i oddadzą swój aromat, pokrój marchewkę w słupki, paprykę w paski, a cukinię i dynię w kostkę. Do cebuli i przypraw dodaj marchewkę, następnie paprykę i dolej co całości ok. pół szklanki wody. Gdy warzywa zmiękną, dorzuć cukinię i dynię. Na koniec pokrój w "kółeczka" papryczkę chilli, wrzuć kurczaka lub krewetki i zalej wszystko mleczkiem kokosowym.
Dodaj sól i pieprz i gotuj całość, często mieszając, do czasu ugotowania kurczaka/krewetek, zmięknięcia warzyw i odparowania części mleczka kokosowego. Sos powinien zrobić się kremowy i delikatny. Ugotuj ryż – w torebce lub sypki w garnku wody. Podawaj dyniowe curry z ryżem i ozdobione listkami pietruszki lub kolendry.
Może cię zainteresować także: Jak zwiększyć chęć na seks? Dodawaj tę przyprawę do potraw i ciesz się większym libido!