Tego nigdy nie robiłeś z dyni. Takim carpaccio zaskoczysz gości
Dynia teraz jest najsmaczniejsza, bo właśnie trwa na nią sezon. Warto jeść jej dużo w różnych postaciach, bo nie dość, że jest pyszna, to ma mnóstwo witamin i jest bardzo zdrowa. Jest też polecana podczas odchudzania, bo jest małokaloryczna i lekkostrawna - w wersji carpaccio dynię pokochasz bez dwóch zdań.
No właśnie, a co może być lepszego jesienią niż aromatyczna rozpływająca się w ustach pieczona dynia z dodatkami, które tak świetnie kontrastują z jej słodkawym smakiem? Oto świetna propozycja na przekąskę czy dodatek do obiadu – przepyszne carpaccio z dyni.
Carpaccio z dyni – przepis
Do przygotowania tej przystawki będziesz potrzebowała:- średniej wielkości dyni, najlepiej Hokkaido,
- ok. 50 g sera koziego,
- 2-3 łyżki prażonych nasion słonecznika i dyni,
- opcjonalnie 2-3 suszone pomidory i garść rukoli,
- oleju z pestek dyni lub ostra oliwa z dodatkiem np. chilli.
Jak przygotować carpaccio z dyni
Dynię pokrój w półksiężyce, usuń wnętrze z nasionami. Ułóż cząstki warzywa na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nastawionym na 200 stopni przez około 20 minut, aż do zmięknięcia dyni.Po tym czasie wyjmij warzywo z piekarnika, wystudź, a następnie pokrój w cienkie plastry i ułóż na talerzu. Na patelni podpraż pestki dyni i słonecznika – możesz je odrobinę posolić. Na plasterki dyni pokrusz kozi ser, wysyp pestki dyni. W tym momencie, jeśli chcesz zrobić bogatszą wersję przystawki, pokrój drobno suszone pomidory i posyp nimi wierzch sałatki, a następnie udekoruj całość listkami rukoli.
Można też pominąć pomidory i rukolę. Całość polej olejem z pestek dyni lub jeszcze lepiej – oliwą z ostrą nutą np. chilli. Przystawka jest gotowa do zjedzenia, smacznego!
Może cię zainteresować także: Zupa z dyni – kremowa i aromatyczna. Lepszego przepisu tej jesieni nie znajdziesz