Tego nigdy nie robiłeś z dyni. Takim carpaccio zaskoczysz gości

Martyna Pstrąg-Jaworska
Dynia teraz jest najsmaczniejsza, bo właśnie trwa na nią sezon. Warto jeść jej dużo w różnych postaciach, bo nie dość, że jest pyszna, to ma mnóstwo witamin i jest bardzo zdrowa. Jest też polecana podczas odchudzania, bo jest małokaloryczna i lekkostrawna - w wersji carpaccio dynię pokochasz bez dwóch zdań.
Carpaccio z dyni - świetna przystawka lub dodatek do obiadu. Wypróbuj też przepis w wersji z rukolą i suszonymi pomidorami. flickr/Rosmarie Voegtli
Ma wiele wartości odżywczych, jest bogata w witaminy i minerały, a do tego ma mało kalorii. Pomaga pozbyć się z organizmów pasożytów, a dzięki swoim właściwościom przeciwutleniającym hamuje też procesy starzenia. Dynia to uniwersalne warzywo(a tak naprawdę… owoc!), z którego przygotujesz różnorodne dania: od zupy przez placki i kluseczki na sałatkach kończąc.

No właśnie, a co może być lepszego jesienią niż aromatyczna rozpływająca się w ustach pieczona dynia z dodatkami, które tak świetnie kontrastują z jej słodkawym smakiem? Oto świetna propozycja na przekąskę czy dodatek do obiadu – przepyszne carpaccio z dyni.

Carpaccio z dyni – przepis

Do przygotowania tej przystawki będziesz potrzebowała: Najlepszy rodzaj dyni do przystawek i wszelkich dań, w których pieczemy dynię, będzie Hokkaido, ponieważ jej miąższ jest dosyć zwarty i nie zawiera dużo wody. Jeśli chodzi o ser, najlepszy do carpaccio z dyni będzie kozi ser w kawałku, który łatwo można pokruszyć, ale równie dobrze możesz kupić gotowe plastry, które tylko porozrywasz i porozrzucasz na wierzchu sałatki.

Jak przygotować carpaccio z dyni

Dynię pokrój w półksiężyce, usuń wnętrze z nasionami. Ułóż cząstki warzywa na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nastawionym na 200 stopni przez około 20 minut, aż do zmięknięcia dyni.


Po tym czasie wyjmij warzywo z piekarnika, wystudź, a następnie pokrój w cienkie plastry i ułóż na talerzu. Na patelni podpraż pestki dyni i słonecznika – możesz je odrobinę posolić. Na plasterki dyni pokrusz kozi ser, wysyp pestki dyni. W tym momencie, jeśli chcesz zrobić bogatszą wersję przystawki, pokrój drobno suszone pomidory i posyp nimi wierzch sałatki, a następnie udekoruj całość listkami rukoli.

Można też pominąć pomidory i rukolę. Całość polej olejem z pestek dyni lub jeszcze lepiej – oliwą z ostrą nutą np. chilli. Przystawka jest gotowa do zjedzenia, smacznego!