Sekretem
idealnych suszonych w domu pomidorów jest wybranie odpowiedniej odmiany. Najlepsze będą długie odmiany, np.
pomidory rzymskie. Muszą być bardzo dojrzałe. Ważne, żeby dojrzewały na polu, w słońcu. Z łatwością kuisz takie prosto od gospodarza. Warto więc poszukać producenta w okolicy.
Składniki na domowe suszone pomidory w oliwie z czosnkiem
1 kg pomidorów rzymskich
główka czosnku
zioła prowansalskie
gruba sól, np. morska
świeżomielony czarny pieprz
1 litr oliwy lub oleju rzepakowego dobrej jakości
Jak suszyć pomidory
Pomidory myjemy i szypułkujemy, przekrawamy wzdłuż na pół. Układamy na wyłożonej papierem blaszce, skórką w dół. Piekarnik nagrzewamy do temp 50-60 stopni i wkładamy blachę z
pomidorami. Co jakiś czas otwieramy piekarnik, żeby wypuścić nadmiar wilgoci. Funkcja termoobiegu przyspiesza proces, bez niego trzeba pomidory suszyć nawet do 10 godzin.