
Reklama.
Sekretem idealnych suszonych w domu pomidorów jest wybranie odpowiedniej odmiany. Najlepsze będą długie odmiany, np. pomidory rzymskie. Muszą być bardzo dojrzałe. Ważne, żeby dojrzewały na polu, w słońcu. Z łatwością kuisz takie prosto od gospodarza. Warto więc poszukać producenta w okolicy.
1 kg pomidorów rzymskich
główka czosnku
zioła prowansalskie
gruba sól, np. morska
świeżomielony czarny pieprz
1 litr oliwy lub oleju rzepakowego dobrej jakości
Składniki na domowe suszone pomidory w oliwie z czosnkiem
Jak suszyć pomidory
Pomidory myjemy i szypułkujemy, przekrawamy wzdłuż na pół. Układamy na wyłożonej papierem blaszce, skórką w dół. Piekarnik nagrzewamy do temp 50-60 stopni i wkładamy blachę z pomidorami. Co jakiś czas otwieramy piekarnik, żeby wypuścić nadmiar wilgoci. Funkcja termoobiegu przyspiesza proces, bez niego trzeba pomidory suszyć nawet do 10 godzin.Co jakiś czas sprawdzamy, czy połówki pomidorów mają już pożądaną konsystencję. Odstawiamy do ostygnięcia. Na dnie słoiczków układamy po dwa ząbki czosnku, pół łyżeczki ziół, a także po dużej szczypcie soli i pieprzu, a na przyprawach kładziemy suszone pomidory, całość zalewamy oliwą, aby zakryły zawartość słoika.
Mocno zakręcamy i odstawiamy w zacienione miejsce. Poza czosnkiem można do słoiczka z pomidorami dodać też np. kapary albo suszoną żurawinę, każdy z tych dodatków nada suszonym w domu pomidorom nieco inny posmak.
Może cię zainteresować także: Pomidorówka lepsza niż u teściowej? Ta z przepisu od szefa kuchni przebije każdą