Domowe suszone pomidory, zrobienie ich jest łatwiejsze, niż myślisz!
Domowe suszone pomidory, zrobienie ich jest łatwiejsze, niż myślisz! Fot. Pixabay
Reklama.
Sekretem idealnych suszonych w domu pomidorów jest wybranie odpowiedniej odmiany. Najlepsze będą długie odmiany, np. pomidory rzymskie. Muszą być bardzo dojrzałe. Ważne, żeby dojrzewały na polu, w słońcu. Z łatwością kuisz takie prosto od gospodarza. Warto więc poszukać producenta w okolicy.

Składniki na domowe suszone pomidory w oliwie z czosnkiem

  • 1 kg pomidorów rzymskich
  • główka czosnku
  • zioła prowansalskie
  • gruba sól, np. morska
  • świeżomielony czarny pieprz
  • 1 litr oliwy lub oleju rzepakowego dobrej jakości
  • Jak suszyć pomidory

    Pomidory myjemy i szypułkujemy, przekrawamy wzdłuż na pół. Układamy na wyłożonej papierem blaszce, skórką w dół. Piekarnik nagrzewamy do temp 50-60 stopni i wkładamy blachę z pomidorami. Co jakiś czas otwieramy piekarnik, żeby wypuścić nadmiar wilgoci. Funkcja termoobiegu przyspiesza proces, bez niego trzeba pomidory suszyć nawet do 10 godzin.
    Co jakiś czas sprawdzamy, czy połówki pomidorów mają już pożądaną konsystencję. Odstawiamy do ostygnięcia. Na dnie słoiczków układamy po dwa ząbki czosnku, pół łyżeczki ziół, a także po dużej szczypcie soli i pieprzu, a na przyprawach kładziemy suszone pomidory, całość zalewamy oliwą, aby zakryły zawartość słoika.
    Mocno zakręcamy i odstawiamy w zacienione miejsce. Poza czosnkiem można do słoiczka z pomidorami dodać też np. kapary albo suszoną żurawinę, każdy z tych dodatków nada suszonym w domu pomidorom nieco inny posmak.