W zasadzie tu różnice się kończą, bo obydwa warzywa smakują podobnie.
Kabaczka warto jeść, bo jest bardzo zdrowy. Znajdziemy w nim potas, żelazo i magnez oraz witaminę C, witaminę K i witaminę B1, beta-karoten. Zróbmy więc z kabaczka sałatkę na zimę!
Przepis na sałatkę z kabaczka i papryki
Składniki:
2 kg kabaczka
1,5 kg czerwonej papryki
1 kg czerwonej cebuli
1,5 szklanki oleju rzepakowego
1,5 szklaki octu spirytusowego 10 proc.
1 szklanka cukru
3 łyżki soli
6 łyżek koncentratu pomidorowego
Jak zrobić sałatkę z kabaczka na zimę (krok po kroku)
Kabaczka myjemy i kroimy w kostkę, zasypujemy dwoma łyżkami soli, dokładnie mieszamy. Odstawiamy na dwie godziny. Po tym czasie odlewamy zgromadzoną wodę.