Zielony kabaczek na grządce.
Kabaczek od cukinii różni się kształtem i kolorem skórki. Fot. Pxhere/Alan Levine
REKLAMA

Czym się różni kabaczek od cukinii

Różnią się kształtem i kolorem. Cukinia jest podłużna, jak ogórek i ciemnozielona lub ciemnożółta. Kabaczek ma bardziej zaokrąglony kształt, przypominający bakłażana, jest jaśniejszy, choć również może występować w wersji zielonej i żółtej, na skórce kabaczka mogą występować charakterystyczne plamki.
W zasadzie tu różnice się kończą, bo obydwa warzywa smakują podobnie. Kabaczka warto jeść, bo jest bardzo zdrowy. Znajdziemy w nim potas, żelazo i magnez oraz witaminę C, witaminę K i witaminę B1, beta-karoten. Zróbmy więc z kabaczka sałatkę na zimę!

Przepis na sałatkę z kabaczka i papryki

Składniki:
  • 2 kg kabaczka
  • 1,5 kg czerwonej papryki
  • 1 kg czerwonej cebuli
  • 1,5 szklanki oleju rzepakowego
  • 1,5 szklaki octu spirytusowego 10 proc.
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki soli
  • 6 łyżek koncentratu pomidorowego
  • Jak zrobić sałatkę z kabaczka na zimę (krok po kroku)

    Kabaczka myjemy i kroimy w kostkę, zasypujemy dwoma łyżkami soli, dokładnie mieszamy. Odstawiamy na dwie godziny. Po tym czasie odlewamy zgromadzoną wodę.
    Cebulę obieramy i kroimy w piórka, paprykę myjemy i kroimy w kostkę. W garnku łączymy olej, koncentrat i ocet, podgrzewany i rozpuszczamy w nich cukier. Kiedy zalewa się zagotuje, wyłączamy i wkładamy do niej warzywa, dokładnie mieszamy i nakładamy sałatkę z kabaczka do słoików. Pasteryzujemy około 10 minut.
    Sałatka z kabaczka ma słodko-kwaśny smak i doskonale pasuje do pieczonych i smażonych mięs.