Na uspokojenie, lepszy sen i odporność. Mało kto wie, że z tej rośliny można zrobić napar

Magdalena Konczal
Wiele osób zna go jako przyprawę. Dodawany jest do sałatek, dań rybnych czy lekkich zup. Mało kto jednak wie, że estragon – bo o nim mowa – ma również mnóstwo właściwości leczniczych. Warto przygotować z tego zioła aromatyczny napar.
Napar z estragonu - przygotowanie pexels/ lilartsy

Estragon – właściwości

Niegdyś nazywano go smoczym zielem. Określenie to może pochodzić od łacińskiej nazwy estragonu – Artemisia dracunculus. Drugi człon można przetłumaczyć jako: mały smok. O estragonie mówi się też bylica draganek.
W XIX wieku stosowano go jako środek po ukąszeniu węży. O właściwościach leczniczych tego niezwykłego zioła pisał już w starożytności uczony Pliniusz. Pomimo tego, że obecnie estragon używany jest głównie jako przyprawa i swoje zastosowanie znalazł przede wszystkim w kuchni, to warto docenić jego wartość leczniczą.


Picie naparu z estragonu może wprowadzić do naszego organizmu wiele pozytywnych zmian. Oto niektóre z nich:
– estragon ma działanie uspokajające, może poprawić jakość snu;
– wspiera pracę układu moczowego;
– działa przeciwzapalnie;

– pozytywnie wpływa na cały układ trawienny, m.in. wspomaga wydzielanie się soków żołądkowych (pomaga przy wzdęciach, refluksach czy skurczach jelit);
– działa rozkurczowo, dzięki czemu może okazać się pomocny przy bólach menstruacyjnych;

– ma właściwości antybakteryjne i grzybobójcze;
– ma także działanie moczopędne;
– pozytywnie wpływa na cały nasz organizm, ponieważ zawiera prowitaminę A oraz witaminę C;
– estragon ma także inne cenne pierwiastki m.in. magnez, miedź, potas, cynk i wapń.

Napar z estragonu – przygotowanie

Przygotowanie naparu z estragonu jest bardzo proste. Najpierw jednak musimy wyposażyć się w susz, który kosztuje mniej więcej od 5 do 25 zł w zależności od objętości. Następnie jedną łyżkę suszu zalewamy szklanką wrzącej wody. Przykrywamy napar talerzykiem i czekamy 15-20 minut, by się zaparzył. Na koniec odcedzamy i gotowe.

Estragonu nie powinny pić ciężarne, a także kobiety karmiące piersią i osoby, które wykazują nadwrażliwość na to zioło. Warto pamiętać też, że naturalne metody nigdy nie powinny zastąpić nam wizyty u specjalisty – przed decyzją o piciu naparu z estragonu należy skonsultować ją z lekarzem.