Na uspokojenie, lepszy sen i odporność. Mało kto wie, że z tej rośliny można zrobić napar
Wiele osób zna go jako przyprawę. Dodawany jest do sałatek, dań rybnych czy lekkich zup. Mało kto jednak wie, że estragon – bo o nim mowa – ma również mnóstwo właściwości leczniczych. Warto przygotować z tego zioła aromatyczny napar.
- Estragon jest stosowany głównie jako przyprawa, ma jednak sporo właściwości leczniczych.
- Wspomaga układ trawienny, działa uspokajająco i dobrze wpływa na sen.
- Poza tym zwiększa odporność, ma właściwości antybakteryjne i grzybobójcze.
Estragon – właściwości
Niegdyś nazywano go smoczym zielem. Określenie to może pochodzić od łacińskiej nazwy estragonu – Artemisia dracunculus. Drugi człon można przetłumaczyć jako: mały smok. O estragonie mówi się też bylica draganek.W XIX wieku stosowano go jako środek po ukąszeniu węży. O właściwościach leczniczych tego niezwykłego zioła pisał już w starożytności uczony Pliniusz. Pomimo tego, że obecnie estragon używany jest głównie jako przyprawa i swoje zastosowanie znalazł przede wszystkim w kuchni, to warto docenić jego wartość leczniczą.Może cię zainteresować także: Wierzono, że to zioło jest zaczarowane. Zrobisz z niego napar na przeziębienie, grypę i nie tylko
Picie naparu z estragonu może wprowadzić do naszego organizmu wiele pozytywnych zmian. Oto niektóre z nich:
– estragon ma działanie uspokajające, może poprawić jakość snu;
– wspiera pracę układu moczowego;
– działa przeciwzapalnie;
– pozytywnie wpływa na cały układ trawienny, m.in. wspomaga wydzielanie się soków żołądkowych (pomaga przy wzdęciach, refluksach czy skurczach jelit);
– działa rozkurczowo, dzięki czemu może okazać się pomocny przy bólach menstruacyjnych;
– ma właściwości antybakteryjne i grzybobójcze;
– ma także działanie moczopędne;
– pozytywnie wpływa na cały nasz organizm, ponieważ zawiera prowitaminę A oraz witaminę C;
– estragon ma także inne cenne pierwiastki m.in. magnez, miedź, potas, cynk i wapń.
Napar z estragonu – przygotowanie
Przygotowanie naparu z estragonu jest bardzo proste. Najpierw jednak musimy wyposażyć się w susz, który kosztuje mniej więcej od 5 do 25 zł w zależności od objętości. Następnie jedną łyżkę suszu zalewamy szklanką wrzącej wody. Przykrywamy napar talerzykiem i czekamy 15-20 minut, by się zaparzył. Na koniec odcedzamy i gotowe.Estragonu nie powinny pić ciężarne, a także kobiety karmiące piersią i osoby, które wykazują nadwrażliwość na to zioło. Warto pamiętać też, że naturalne metody nigdy nie powinny zastąpić nam wizyty u specjalisty – przed decyzją o piciu naparu z estragonu należy skonsultować ją z lekarzem.
Może cię zainteresować także: Nawet nie pomyślisz, by ją zerwać i zaparzyć, a warto! Na przeziębienie, kaszel i odporność