Często mijamy ją, spacerując po parkach, czy przechodząc obok ogrodów. Aksamitka to piękna roślina z gładkimi płatkami kwiatów. Jednak mało kto wie, że można z niej zrobić aromatyczny i bardzo zdrowy napar.
Aksamitka to roślina, która ma sporo zastosowań w ogrodzie (m.in. odstrasza szkodniki).
Niewiele osób jednak wie, że można z niej zrobić zdrowy napar, który zwiększy naszą odporność i złagodzi objawy infekcji.
Aromatyczny napój ma tez sporo innych właściwości m.in. może zapobiec problemom ze wzrokiem czy wspomaga pracę wątroby.
Aksamitka rozpierzchła – właściwości
Aksamitka rozpierzchła (Tagetes patula) to roślina szczególnie ceniona przez ogrodników. Nie tylko zachwyca swoim pięknym pięknem i gładkimi płatkami kwiatów, którym zawdzięcza swoją nazwę, ale jest też bardzo pożyteczna.
W ogrodzie wykorzystuje się ją do odstraszania szkodników. Wydzielina z jej korzeni niszczy chwasty – jest to tzw. efekt aksamitki. Poza tym odstrasza nicienie i perz. Aromat jej liści pozwala pozbyć się owadów. Warto posadzić ją w pobliżu tulipanów, ziemniaków i pomidorów.
Legenda głosi, że Maryję, Józefa i malutkiego Jezusa zaczęli gonić złodzieje, lecz gdy udało im się odebrać sakiewkę, w środku znaleźli nie monety, lecz właśnie kwiaty aksamitki.
Nie bez znaczenia mówi się więc o jej cudownych właściwościach. Z aksamitki możemy zrobić napar, który bardzo pozytywnie wpłynie na nasz organizm:
- aksamitka zwiększa naszą odporność;
- sprawdzi się także w różnego rodzaju infekcjach, np. tych związanych z układem oddechowym czy moczowym;
- zniweluje objawy, związane z przeziębieniem (m.in. przyniesie ulgę w kaszlu);
- napar ma również działanie rozluźniające organizm;
- aksamitka wspomaga pracę wątroby, przyspiesza przemianę materii, jest polecana także na kaca;
- poprawia ostrość widzenia i może zapobiec problemom ze wzrokiem.
Napar z aksamitki – przygotowanie i przeciwwskazania
Warto wyposażyć się w susz z aksamitki. Będzie on nas kosztował od około 10 do 30 zł. 1 łyżkę zalewamy szklanką wrzącej wody. Przykrywamy talerzykiem. Czekamy 15-20 minut do momentu aż napar się zaparzy. Po upływie tego czasu możemy go wypić. Poleca się, by napar pić 1-2 razy dziennie po około 100 ml.
Uwaga! Aksamitka w jakiejkolwiek postaci nie powinna być stosowana przez ciężarne i kobiety karmiące. Pamiętajmy też, że stosowanie naturalnych środków, nigdy nie powinno zastępować nam wizyty u specjalisty. Pijmy roślinne napary z głową!