Domowy krem czekoladowy z 3 składników. Jest lepszy niż... wszystko, tylko dodaj śliwki [PRZEPIS]
Powidła śliwkowe, to jedna z tych rzeczy, które zimą ze spiżarki znikają najszybciej. Do naleśników, na tosty, one są po prostu stworzone, aby na raz zjeść cały słoiczek. Oto przepis, który składa się zaledwie z trzech składników, bo śliwkom nic więcej nie potrzeba!
Ta "śliwkowa nutella" jest idealna na tosty, jako dodatek do jogurtu naturalnego czy do przełożenia piernika. Prosta, smaczna i warta każdej minuty zachodu.
Przepis na krem czekoladowy ("nutellę") ze śliwek
Składniki na powidła śliwkowo-czekoladowe- 2 kg śliwek węgierek
- 700 g cukru
- 300 g gorzkiej czekolady
Jak zrobić powidła śliwkowo-czekoladowe
Śliwki dokładnie myjemy i pozbawiamy pestek, a następnie umieszczamy w garnku z grubym dnem. W niektórych przepisach jest mowa o mieleniu, nigdy tego nie robię, kroję owoce na ćwiartki.Włączamy średnią moc palnika i smażymy powidła, aż owoce się rozpadną. Trzeba je dość często mieszać, żeby się nie przypaliły. Po mniej więcej godzinie, kiedy owoce zaczynają gęstnieć, dodajemy cukier i smażymy jeszcze około 30 min. Cukru jest dość dużo, ale pełni on tu rolę konserwantu.
Na koniec dodajemy do powideł śliwkowych połamaną z małe kawałki czekoladę, i stale mieszając, trzymamy na palniku, do całkowitego jej rozpuszczenia. Jeszcze gorącą "śliwkową nutellę" nakładamy do słoiczków i mocno dokręcamy i pozostawiamy do wystygnięcia.
Domowa "nutella" ze śliwek to jeden z ulubionych słodkich dodatków dzieci. Śliwkowy posmak dodaje jej ciekawej głębi, a jeśli zdecydujesz się dodać do konfitury śliwkowo-czekoladowej przypraw korzennych, zyska ona przyjemną zimową ostrość.
Może cię zainteresować także: Jak śliwka w... ocet. Węgierki na ostro z przepisu babci idealne do dań wytrawnych