
Reklama.
Przepis na domowy jogurt naturalny — jak zrobić?
Probiotyczny domowy jogurt może nie należy do najczęściej przygotowywanego w kuchni prowiantu, jednak warto to zmienić. Regularne przyrządzanie jogurtu w domu z pewnością odczaruje jakość naszej kuchni i sprawi, że posiłki z nim spożywane będą bardziej wartościowe i zdrowsze, bo obfitujące żywe kultury bakterii.Składniki na przepis domowego jogurtu:
— 1l mleka pasteryzowanego— 1 fiolka bakterii
— termometr (do mierzenia temperatury mleka).
Przygotowanie domowego jogurtu:
Mleko należy doprowadzić do temperatury ok. 85 stopni C. Następnie ostudzić do ok. 40-45 stopni C i dodać kultury bakterii. Całą masę należy wymieszać, aż do rozpuszczenia proszku.Teraz jogurt można przelać do słoika, owinąć ręcznikiem lub kocem i odstawić w ciepłe miejsce, lub na kaloryfer, grzejnik. Po 8 godzinach można włożyć słoik na godzinę do lodówki i cieszyć się gęstym i smacznym domowym jogurtem z dużą ilością żywych kultur bakterii.
Może cię zainteresować: Czas odczarować kulinarną panierkę. 7 zamienników bułki tartej na miarę masterchefa