Czekolada będzie zdrowa, jeśli zjesz ją o odpowiedniej porze. Kiedy?
Czekolada należy do ulubionych słodyczy Polaków. Z jednej strony lista korzyści ze spożywania czekolady jest długa i wykracza poza jej walory smakowe, z drugiej wysoka ilość tłuszczu i cukru nie udowadnia tego, że czekolada jest szczególnie zdrowa. Ale może być zdrowsza! Jeśli zjemy ją w odpowiednim momencie – dnia i miesiąca.
Czy czekolada jest zdrowa?
Czekolada wspomaga przeciwdziałanie komórkom nowotworowym, wspomaga krążenie, poprawia pracę mózgu, redukuje zmęczenie i poprawia nastrój. Jednocześnie jedna jej kanka zawiera tyle kalorii, co dwie kromki chleba, ma mnóstwo cukru i tłuszczu, a brak w niej praktycznie wartości odżywczych w postaci błonnika, witamin, minerałów.Czy czekolada jest więc zdrowa? W małych ilościach, gorzka, bez dodatków w postaci karmelu, pianek czy ciasteczek. Jednak kluczowy jest także czas, w którym ją spożywamy. Kiedy zjeść czekoladę, by służyła naszemu organizmowi?Może cię zainteresować także: Dla przyjemności i... zdrowia. Oto dlaczego warto powoli ssać czekoladę
Wysokie spożycie czekolady w godzinach porannych może pomóc spalić tłuszcz i obniżyć poziom glukozy we krwi. Czekolada zjedzona wieczorem lub w nocy zmienia metabolizm spoczynkowy i wysiłkowy następnego dnia. Wysokie spożycie to jednak nie cała tabliczka, a około 3 kostki. Jest też dobra wiadomość dla pań – przed miesiączką można nam więcej.
Podczas fazy lutealnej cyklu miesiączkowego metabolizm kobiety faktycznie podkręca swoje tempo i potrzebujemy nawet o 500 kalorii więcej, co więcej przygotowując się na krwawienie, warto uzupełnić poziom żelaza w organizmie, a jego świetną dawką może być właśnie gorzka czekolada. Kiedy warto jeść czekoladę? Rano i przed miesiączką... oraz zawsze, gdy mamy na to ochotę, ale w małych ilościach!