Nigdy nie przechowuj czekolady w lodówce. Sprawdź, dlaczego to błąd
Redakcja MamaDu
05 października 2018, 11:06·1 minuta czytania
Publikacja artykułu: 05 października 2018, 11:06
Tak robi większość z nas z pełnym przekonaniem, że to dobry pomysł. Wierzymy, że czekolada w lodówce nie tylko się nie roztopi, ale też przetrwa dłużej. Bzdura – przechowywanie czekoladowych smakołyków w lodówce to marnowanie wydanych pieniędzy.
Reklama.
Luke Owen Smith, właściciel sklepu internetowego "Chocolate Bar" twierdzi, że trzymanie czekolady w lodówce to fatalny pomysł. Powód? Zbyt niska temperatura powoduje, że czekolada traci smak. Jego zdaniem, kilka godzin w lodówce powoduje, że smak czekolady staje się "matowy" i mało wyrazisty.
Jak się okazuje, żadne ekstremum nie jest dla czekolady dobre. Tak jak czekoladowe przysmaki mogą popsuć się w upale, tak i w zbyt niskiej temperaturze. Zdaniem ekspertów, czekolada powinna być przechowywana w chłodnej, ciemnej szafce, najlepiej w temperaturze między 10 a 20 stopni Celsjusza. Optimum to 15 stopni.
Jedyną sytuacją, w której warto schować czekoladę do lodówki, to kiedy mamy duże zapasy a temperatura w domu jest wyższa niż 8 stopni. Wówczas warto dodatkowo czekoladę schować do hermetycznego pojemnika. Masło kakaowe pochłania zapachy – pojemnik może częściowo uchronić czekoladę przed utratą smaku.
Innym procesem chemicznym, który zachodzi w czekoladzie, kiedy jej temperatura gwałtownie się zmienia jest krystalizowanie się cukru. Po wyjęciu czekolady z lodówki część cukru rozpuszcza się i ponownie krystalizuje w formie ziarnistej białej warstwy na powierzchni.