Wilgotny, aromatyczny, idealny dla fanów warzywnych pasztetów – przepis na pasztet z cukinii

Martyna Pstrąg-Jaworska
Pasztet z cukinii to idealna propozycja dla tych, którzy nie przepadają za tym tradycyjnym, mięsnym. Wersja wege z cukinii jest wilgotna, aromatyczna i świetnie smakuje zarówno na kanapce, jak również solo - z sosem, trochę jak zapiekanka.
Pasztet z cukinii to świetna opcja dla tych, którzy wolą pasztety warzywne. Unsplash
Sezon na cukinię nadal trwa – przygotuj ten pyszny pasztet z cukinii. Zaskoczysz tym smakiem nawet samą siebie. Jest wilgotny, można go jeść na kanapkach lub sam tylko w towarzystwie jakiegoś sosu, np. czosnkowego lub tatarskiego - trochę jak zapiekankę czy babkę ziemniaczaną.

Pasztet z cukinii – przepis

Cukinia to warzywo, z którego można wyczarować naprawdę wiele świetnych potraw. Smak takiego pasztetu z cukinii może zaskoczyć. Jest super alternatywą dla mięsnego pasztetu na kanapki, ale można go również jeść jak zapiekankę – trochę przypomina babkę ziemniaczaną. Żeby przygotować warzywny pasztet z cukinii, potrzebujesz tylko kilku składników:

Przepis na pasztet – przygotowanie:


Do upieczenia pasztetu potrzebna jest okrągła tortownica ok. 25 cm średnicy albo średniej wielkości keksówka – obie blaszki należy wyłożyć papierem do pieczenia. Wszystkie warzywa umyj i obierz (chociaż cukinię można również użyć ze skórą). Cukinie, cebule i ziemniaki zetrzyj na tarce na średniej wielkości oczkach, wsyp do nich łyżeczkę soli, by puściły sok i odstaw na ok. 10 minut.


Po tym czasie bierz po garści startych warzyw i porządnie je odciśnij z nadmiaru wody – możesz to też zrobić przez gazę lub czystą pieluchę tetrową. Im mniej wody w warzywach, tym pasztet będzie ściślejszy. Do odsączonych warzyw dodaj jajka, olej, czosnek przeciśnięty przez praskę, bułkę tartą oraz przyprawy. Wymieszaj całość za pomocą drewnianej łyżki.

Przełóż masę do blaszki (zamiast papieru do pieczenia można użyć masła i bułki tartej), wierzch można posypać pieprzem cytrynowym lub delikatnie chili. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni. Włóż blaszkę na środkową półkę i piecz ok. 1,5 godziny, aż pasztet na wierzchu będzie rumiany. Po tym czasie można od razu wyjąć foremkę z piekarnika i poczekać na wystudzeniu pasztetu z cukinii poza piekarnikiem. Smacznego!