Wilgotny, aromatyczny, idealny dla fanów warzywnych pasztetów – przepis na pasztet z cukinii
Pasztet z cukinii to idealna propozycja dla tych, którzy nie przepadają za tym tradycyjnym, mięsnym. Wersja wege z cukinii jest wilgotna, aromatyczna i świetnie smakuje zarówno na kanapce, jak również solo - z sosem, trochę jak zapiekanka.
Pasztet z cukinii – przepis
Cukinia to warzywo, z którego można wyczarować naprawdę wiele świetnych potraw. Smak takiego pasztetu z cukinii może zaskoczyć. Jest super alternatywą dla mięsnego pasztetu na kanapki, ale można go również jeść jak zapiekankę – trochę przypomina babkę ziemniaczaną. Żeby przygotować warzywny pasztet z cukinii, potrzebujesz tylko kilku składników:- 1,5 kg cukinii (3 średniej wielkości cukinie)
- 2 cebule
- 5 ziemniaków
- 4 jajka
- 0,5 szklanki bułki tartej (można też zastąpić kaszą manną)
- 3 ząbków czosnku
- 0,5 szklanki oleju
- 2 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1,5 łyżeczki przyprawy do ziemniaków
- 1 łyżeczka chili
- 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
Przepis na pasztet – przygotowanie:
Do upieczenia pasztetu potrzebna jest okrągła tortownica ok. 25 cm średnicy albo średniej wielkości keksówka – obie blaszki należy wyłożyć papierem do pieczenia. Wszystkie warzywa umyj i obierz (chociaż cukinię można również użyć ze skórą). Cukinie, cebule i ziemniaki zetrzyj na tarce na średniej wielkości oczkach, wsyp do nich łyżeczkę soli, by puściły sok i odstaw na ok. 10 minut.
Po tym czasie bierz po garści startych warzyw i porządnie je odciśnij z nadmiaru wody – możesz to też zrobić przez gazę lub czystą pieluchę tetrową. Im mniej wody w warzywach, tym pasztet będzie ściślejszy. Do odsączonych warzyw dodaj jajka, olej, czosnek przeciśnięty przez praskę, bułkę tartą oraz przyprawy. Wymieszaj całość za pomocą drewnianej łyżki.
Przełóż masę do blaszki (zamiast papieru do pieczenia można użyć masła i bułki tartej), wierzch można posypać pieprzem cytrynowym lub delikatnie chili. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni. Włóż blaszkę na środkową półkę i piecz ok. 1,5 godziny, aż pasztet na wierzchu będzie rumiany. Po tym czasie można od razu wyjąć foremkę z piekarnika i poczekać na wystudzeniu pasztetu z cukinii poza piekarnikiem. Smacznego!
Może cię zainteresować także: Niesamowity ketchup z cukinii. Smak cukinii w takiej postaci naprawdę zaskakuje (przepis)