mamDu_avatar

Sałatka, która zrobi furorę na każdym grillu. Kluczem jest sekretny składnik

Redakcja MamaDu

29 kwietnia 2024, 09:03 · 3 minuty czytania
Sezon piknikowy można znów oficjalnie uznać za otwarty. Czas zacząć planować wycieczki w gronie znajomych, grille w plenerze oraz, co najważniejsze, układać menu tych spotkań. Mamy dla was przepis na sałatkę, którą po prostu trzeba do niego włączyć - jest jak esencja pierwszych dni wiosny.


Sałatka, która zrobi furorę na każdym grillu. Kluczem jest sekretny składnik

Redakcja MamaDu
29 kwietnia 2024, 09:03 • 1 minuta czytania
Sezon piknikowy można znów oficjalnie uznać za otwarty. Czas zacząć planować wycieczki w gronie znajomych, grille w plenerze oraz, co najważniejsze, układać menu tych spotkań. Mamy dla was przepis na sałatkę, którą po prostu trzeba do niego włączyć - jest jak esencja pierwszych dni wiosny.
Fot. materiały prasowe
Więcej ciekawych artykułów znajdziesz na stronie głównej

Przepis, jak to przepis na sałatkę, jest bardzo prosty - kluczem jest tu dobór odpowiednich składników. Mamy tu i młode ziemniaki, i strąki bobu. Koloru dodają rzodkiewki, chrupkości - młode gruntowe ogórki. Wybierzecie więc najświeższe warzywa, jakie tylko będziecie w stanie znaleźć, bo to one, koniec końców, zdecydują o smaku potrawy. 

W poniższym przepisie kluczową rolę odgrywają również zioła - koperek i szczypiorek,  oraz jedna z najzdrowszych roślin świata - rukiew wodna.

Swoją renomę rukiew zawdzięcza wysokiej zawartości witamin oraz składników mineralnych. Jest bogatym źródłem witaminy C oraz E, które pełnią rolę przeciwutleniaczy; zawiera również wysokie stężenia polifenoli i flawonoidów. 

Poza tym, że dochrapała się miana superfood, rukiew ma też bardzo wyrazisty smak, który może stanowić charakterny kontrapunkt każdej wiosennej potrawy: jest z jednej strony mocno pieprzna, ale też lekko słodkawa. A że ma formę małych listków, łatwo przemycić ją w wielu daniach. 

Innym zielonym akcentem, który nada zdecydowany ton naszej sałatce, jest poczciwy, ale bynajmniej nie deprecjonowany w kuchni, koperek. Nie bójcie się dodać go hojną garścią - z młodymi ziemniakami tworzą jedną z najlepiej dobranych wakacyjnych par. Ognia tej relacji doda za to szczypiorek. Ten wyhodowany wiosną i latem ma jeszcze bardziej wyrazisty, ostrzejszy, smak. Nie mówiąc o pięknym, jasnozielonym kolorze.  

Sporo zielonego? To dodamy jeszcze jeden, bonusowy element: bazylię. Co prawda nie sprawdzi się ona w naszej kultowej sałatce, ale za to stanowi genialny dodatek do domowego majonezu. Przepis na taki właśnie bazyliowy dip znajdziecie pod przepisem na sałatkę. 

Nie bójcie się, majonez wcale nie jest taki trudny do wykonania. Jeśli będziecie przestrzegać przepisu i spokojnie, cieniutką stróżką dolewać olej do żółtek na pewno wam się nie zważy. Dodatek bazylii sprawi za to, że stanie się jednym z najbardziej rozchwytywanych sosów na każdej imprezie. 

Jeszcze jedna sprawa, zanim przejdziemy do przepisu, a mianowicie podpowiedź, skąd wziąć najlepsze i najświeższe zioła. Sprawdźcie koniecznie firmę Baziółka. To polska marka, która korzystając z doświadczenia zdobywanego w Szwecji, wdraża na naszym gruncie najlepsze hodowlane praktyki. 

Zioła Baziółka dorastają w warunkach jak najbardziej zbliżonych do naturalnych. Są wolne od pestycydów i innej chemii, więc spokojnie możecie spożywać je w sporych ilościach oraz futrować zieleniną najmłodszych. 

W ofercie marki znajdziecie zarówno zioła w doniczkach, jak i cięte, a także mikrolistki oraz odmiany bio. Możecie wybierać z 20 różnych rodzajów, z których większość znajdziecie na pewno w dużych sieciach handlowych. 

To, co? Najpierw lecicie na zakupy, a potem do kuchni? Przepisy na sałatkę z rukwią wodną oraz majonez bazyliowy - poniżej.  

Sałata z rukwią wodną, młodymi ziemniakami, rzodkiewką, ogórkami, koprem, szczypiorkiem i słonecznikiem

SKŁADNIKI

  • 10 małych, młodych ziemniaków
  • garść młodych strąków bobu 
  • pół małej cebuli
  • pół pęczka rzodkiewek
  • 2 ogórki gruntowe 
  • 1 łodygę selera naciowego
  • pęczek rukwi wodnej 
  • pół pęczka koperku 
  • 1/3 pęczka szczypiorku 
  • 2 łyżeczki musztardy angielskiej
  • 2 łyżki octu 
  • 1 łyżeczkę miodu  
  • sól i pieprz
  • 8 łyżek oleju sezamowego
  • pół opakowania słonecznika
  • 3-4 łyżki oleju rzepakowego

Przygotowanie:

Ziemniaki oczyść i włóż do garnka. Zalej wodą i gotuj, aż będą miękkie. Pod koniec gotowania dorzuć na 2-3 minuty strąki bobu. Odcedź i przełóż ugotowane warzywa na rozgrzaną patelnię z olejem rzepakowym. Smaż, aż warzywa ładnie się zarumienią. Cebulę, ogórki, seler i rzodkiewki pokrój w nieregularne cząstki. Rukiew umyj i osusz. W małej misce wymieszaj olej sezamowy, ocet, musztardę, miód i dopraw solą oraz pieprzem. Do miski przełóż rukiew, słonecznik, dodaj resztę warzyw, polej sosem oraz posyp posiekanym szczypiorkiem i koprem. 

Majonez ziołowy z bazylią

SKŁADNIKI

  • żółtka - 2 sztuki
  • jajko surowe - 1 całe
  • olej rzepakowy - 230 ml
  • ocet jabłkowy - 1 łyżka
  • bazylia - 2 pęczki
  • musztarda - 1 łyżka
  • sok z cytryny - 1 łyżka
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Do misy miksera wrzuć żółtka, dodaj szczyptę soli, pieprzu oraz musztardę. Połącz składniki. Na wysokich obrotach robota wlewaj, powoli, cienką strużką olej. Kiedy żółtka połączą się olejem, dodaj sok z cytryny i ocet. Jeszcze chwilę ubijaj majonez, aż stanie się puszysty.

Do majonezu dodaj bazylię oraz całe jajko i za pomocą ręcznego miksera połącz z resztą składników. Majonez przełóż do słoika i przechowuj w lodówce.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na stronie Baziółki.