Nie tylko ogórki: przygotuj te kolorowe pikle warzywne i zamknij lato w słoiku

Martyna Pstrąg-Jaworska
Oto sałatka warzywna idealna do słoików i na jesienną przekąskę czy dodatek do obiadu. Przygotuj pikle w słoikach na zimowe miesiące - teraz są idealne warzywa.
Marynowane warzywa, czyli pikle, to świetny dodatek do obiadu, sałatek czy kanapek. Pixabay
Pikle to mieszanka warzyw m.in. ogórków, marchewki, dyni, cebuli czy pieczarek w marynacie. Może być w wersji ostrej lub octowej z curry. Nadają się idealnie jako dodatek do obiadu, mięs, sałatek czy kanapek, ale można je również jeść same jako przekąskę. Właściwie to wolno ich używać zamiennie dla innych przetworów w zalewie octowej.

Przepis na pikle z warzyw - składniki:

Aby przygotować kolorowe warzywne pikle, będziesz potrzebować:


Zalewa do pikli:


Jak przygotować pikle krok po kroku

Pokrój warzywa: marchew, ogórki, dynię i cebulę w plastry, paprykę w paski, a kalafiora na mniejsze różyczki. Wszystko umieść w dużej misce, posól i zostaw na ok. godzinę. Gdy warzywa puszczą sok, odcedź je i umieść warzywną mieszankę w czystych i wyparzonych słoikach. Przygotuj zalewę octową do pikli: nalej do garnka wodę, wsyp cukier, gorczycę, curry i chili i dolej ocet. Zagotuj całość i gorącą mieszanką zalej umieszczone w słoikach warzywa.

Pozakręcaj słoiki, odwróć je do góry dnem i zostaw do wystygnięcia stojące na wieczkach na bawełnianej ściereczce. Po wystudzeniu można je odstawić Jeśli wolisz, możesz zalać warzywa ostudzoną zalewą, a następnie poddać je procesowi pasteryzacji.