Nie tylko ogórki: przygotuj te kolorowe pikle warzywne i zamknij lato w słoiku
Oto sałatka warzywna idealna do słoików i na jesienną przekąskę czy dodatek do obiadu. Przygotuj pikle w słoikach na zimowe miesiące - teraz są idealne warzywa.
Przepis na pikle z warzyw - składniki:
Aby przygotować kolorowe warzywne pikle, będziesz potrzebować:- 8 ogórków gruntowych
- 1 marchewkę
- 2 papryki
- 0,5 kalafiora
- 2 cebule
- 10-12 małych pieczarek
- 6 ząbków czosnku
- 6 liści laurowych
- łyżeczka pieprzu
- 2 łyżki soli + do posypania warzyw
Zalewa do pikli:
- 4 łyżeczki nasion gorczycy
- 1 litr wody
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka octu
- 2 łyżki curry
- jeśli wolisz ostrzejszą wersję, dodaj 1 łyżkę curry oraz pół łyżki chili
Jak przygotować pikle krok po kroku
Pokrój warzywa: marchew, ogórki, dynię i cebulę w plastry, paprykę w paski, a kalafiora na mniejsze różyczki. Wszystko umieść w dużej misce, posól i zostaw na ok. godzinę. Gdy warzywa puszczą sok, odcedź je i umieść warzywną mieszankę w czystych i wyparzonych słoikach. Przygotuj zalewę octową do pikli: nalej do garnka wodę, wsyp cukier, gorczycę, curry i chili i dolej ocet. Zagotuj całość i gorącą mieszanką zalej umieszczone w słoikach warzywa.Pozakręcaj słoiki, odwróć je do góry dnem i zostaw do wystygnięcia stojące na wieczkach na bawełnianej ściereczce. Po wystudzeniu można je odstawić Jeśli wolisz, możesz zalać warzywa ostudzoną zalewą, a następnie poddać je procesowi pasteryzacji.