Ogórki po szwedzku, takie jak te z hot dogów z Ikea, można zrobić w domu!
Ogórki po szwedzku, takie jak te z hot dogów z Ikea, można zrobić w domu! Fot. Unsplash
Reklama.

Sekret szwedzkich ogórków kanapkowych

Szwedzkie ogórki kanapkowe są słodko-kwaśne, idealnie pasują nie tylko do kanapek, ale też sałatek czy jako przystawka do mięsnego obiadu. Dzięki słodkawemu smakowi i chrupkości uwielbiają je także dzieci. Aby się udały, warto zainwestować w dobrej jakości składniki. Warzywa powinny być jędrne i świeże, a proces pasteryzacji nie powinien być zbyt długi, aby pikle nie zmiękły za mocno.

Składniki na ogórki kanapkowe po szwedzku (jak z Ikea)

  • 2 kg niewielkich ogórków gruntowych
  • 2 litry wody filtrowanej lub źródlanej
  • 1 szklanka octu 10 proc.
  • 12 łyżek cukru
  • 3 łyżki soli
  • ziarna ziela angielskiego po 3 na słoik
  • czarny pieprz ziarnisty
  • 2 cebule w plastrach
  • 2 marchewki w plastrach
  • 4 ząbki czosnku
  • Jak przygotować ogórki konserwowe po szwedzku

    Ogórki myjemy i osuszamy, odkrawamy końce, nie będą potrzebne, resztę kroimy w plastry. W garnku zagotowujemy wodę z octem i rozpuszczamy w niej cukier i sól.
    Na dnie każdego czystego i suchego słoika umieszczamy ziele angielskie, kilka ziaren pieprzu, po trzy plasterki marchewki, plaster cebuli i kilka cienkich plasterków czosnku. Układamy plastry ogórka, niezbyt ciasno, nie dociskamy ich, aby nie puszczały soku. Uzupełniamy słoiki gorącą zalewą i mocno zakręcamy.
    Pasteryzujemy w garnku z wrzątkiem, ze ścierką ułożoną na dnie przez 5-7 min. Po wyjęciu z garnka ustawiamy słoiki w chłodnym zacienionym miejscu dnem do góry. Ogórki kanapkowe po szwedzku są pyszne już po 10 dniach.
    Piklowane ogórki po szwedzku idealnie sprawdzą się w ukochanych przez dzieci domowych fast foodach, czy na zwykłych kanapkach. Ogórki konserwowe, których smak znasz ze szwedzkiego marketu, koniecznie powinny znaleźć się na półce w domowej spiżarni.