Reklama.
Sekret szwedzkich ogórków kanapkowych
Szwedzkie ogórki kanapkowe są słodko-kwaśne, idealnie pasują nie tylko do kanapek, ale też sałatek czy jako przystawka do mięsnego obiadu. Dzięki słodkawemu smakowi i chrupkości uwielbiają je także dzieci. Aby się udały, warto zainwestować w dobrej jakości składniki. Warzywa powinny być jędrne i świeże, a proces pasteryzacji nie powinien być zbyt długi, aby pikle nie zmiękły za mocno.Składniki na ogórki kanapkowe po szwedzku (jak z Ikea)
Jak przygotować ogórki konserwowe po szwedzku
Ogórki myjemy i osuszamy, odkrawamy końce, nie będą potrzebne, resztę kroimy w plastry. W garnku zagotowujemy wodę z octem i rozpuszczamy w niej cukier i sól.Na dnie każdego czystego i suchego słoika umieszczamy ziele angielskie, kilka ziaren pieprzu, po trzy plasterki marchewki, plaster cebuli i kilka cienkich plasterków czosnku. Układamy plastry ogórka, niezbyt ciasno, nie dociskamy ich, aby nie puszczały soku. Uzupełniamy słoiki gorącą zalewą i mocno zakręcamy.
Pasteryzujemy w garnku z wrzątkiem, ze ścierką ułożoną na dnie przez 5-7 min. Po wyjęciu z garnka ustawiamy słoiki w chłodnym zacienionym miejscu dnem do góry. Ogórki kanapkowe po szwedzku są pyszne już po 10 dniach.
Piklowane ogórki po szwedzku idealnie sprawdzą się w ukochanych przez dzieci domowych fast foodach, czy na zwykłych kanapkach. Ogórki konserwowe, których smak znasz ze szwedzkiego marketu, koniecznie powinny znaleźć się na półce w domowej spiżarni.
Może cię zainteresować także: Oto sekret ogórków po koreańsku. Dzięki niemu już nigdy nie zjesz ich inaczej