Sekret szwedzkich ogórków kanapkowych
Szwedzkie ogórki kanapkowe są słodko-kwaśne, idealnie pasują nie tylko do kanapek, ale też sałatek czy jako przystawka do mięsnego obiadu. Dzięki słodkawemu smakowi i chrupkości uwielbiają je także dzieci. Aby się udały, warto zainwestować w dobrej jakości składniki. Warzywa powinny być jędrne i świeże, a proces pasteryzacji nie powinien być zbyt długi, aby pikle nie zmiękły za mocno.
Składniki na ogórki kanapkowe po szwedzku (jak z Ikea)
2 kg niewielkich ogórków gruntowych
2 litry wody filtrowanej lub źródlanej
1 szklanka octu 10 proc.
12 łyżek cukru
3 łyżki soli
ziarna ziela angielskiego po 3 na słoik
czarny pieprz ziarnisty
2 cebule w plastrach
2 marchewki w plastrach
4 ząbki czosnku
Jak przygotować ogórki konserwowe po szwedzku
Ogórki myjemy i osuszamy, odkrawamy końce, nie będą potrzebne, resztę kroimy w plastry. W garnku zagotowujemy wodę z octem i rozpuszczamy w niej cukier i sól.