Dlatego podpowiadamy
przepis na obłędną marynowaną fasolkę. Ostro-słodka, chrupiąca, idealna solo, jako przystawka do mięs, ale też świetna do sałatki. Warto spędzić popołudnie na wkładaniu jej do słoików, bo wychodzi doskonała.
Fasolka szparagowa marynowana z curry, to coś, czego nie może zabraknąć w twojej spiżarni.
Składniki na fasolkę szparagową marynowaną z curry
2 kg młodej fasolki szparagowej żółtej lub zielonej
400 ml octu spirytusowego 10%
3 łyżki soli
5 łyżek cukru
opakowanie przyprawy curry
papryczka chilli pokrojona w cienkie plasterki
ziele angielskie
nasiona kolendry
pieprz czarny ziarnisty
gorczyca biała
Jak zrobić fasolkę szparagową marynowaną z curry
Zacznij od obrania
fasolki, czyli obcięcia jej końcówek, następnie dokładnie ją umyj i pokrój w kawałki około 2 cm. Można też oczywiście, jeśli lubisz, zostawić dłuższe
strączki fasolki szparagowej. Do umytych i wyparzonych słoików włóż po dwa ziela angielskie, kilka ziarenek pieprzu, kilka nasion kolendry, białej gorczycy i po 2 plasterki papryczki chilli.