Zrobiłaś za tłusty sos lub zupę? Wypróbuj ten trik, błyskawicznie wyłapiesz zbędny tłuszcz

Iza Orlicz
Czasem zdarza się, że przygotowujesz sos lub zupę i wychodzi zbyt tłusta. Na powierzchni pływają tłuste oka, a ty nie wiesz, co zrobić? Wypróbuj ten prosty trik, by uratować i "odchudzić” danie.
Co zrobić, gdy sos wyjdzie nam za tłusty? unsplash.com
Każdemu może się zdarzyć kulinarna wpadka, nawet jeśli lubisz gotować i przygotowujesz posiłki na co dzień. Najczęściej przesalamy potrawy lub zaczynają nam one kipieć, ale są na to sprawdzone sposoby.

W tym pierwszym przypadku wystarczy wrzucić do zupy surowego ziemniaka. W tym drugim wysmarować brzegi garnka oliwą z oliwek lub masłem - kipiące danie natrafi na "blokadę” i zatrzyma się tam, gdzie zaczyna się tłusta powierzchnia.

Zbyt tłusty sos - co robić?


Co jednak, gdy robisz zupę lub sos z użyciem mięsa („na kościach”), ale w trakcie gotowania okazuje się, że potrawa jest zbyt tłusta? Czy jest jakiś sposób, by szybko i bez trudu pozbyć się tłuszczu, bez łapania go łyżką? Tak, koniecznie wypróbuj ten prosty trik.


Czego będziesz potrzebować? Tylko i wyłącznie kostek lodu. Sos lub zupę na chwilę wyłącz, wyjmij z zamrażalnika kostki lodu (ok. 5-6 w zależności, ile tłuszczu chcesz się pozbyć) i wrzuć je na patelnię lub do garnka. Tłuszcz błyskawicznie przyklei się do nich (powinien je oblepić), następnie wyjmij je, zanim się roztopią. Włącz z powrotem palnik i kontynuuj gotowanie sosu czy zupy.