Najlepsze ciasto ze śliwkami, jakie zjesz w życiu – banalnie prosty i szybki przepis
Sezon na śliwki właśnie się rozpoczyna – wykorzystaj go najlepiej, jak tylko możesz. Zrób powidła, knedle albo nasze ciasto. To przepis, który wymaga naprawdę niewiele czasu i umiejętności kulinarnych czy cukierniczych.

Proste ciasto ze śliwkami: przepis
Aby przygotować banalnie proste ciasto, będziesz potrzebować:- 2,5 szklanki mąki (najlepiej tortowej)
- 5 jajek
- 0,5 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 szklanki mleka
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 200 g masła
- 0,5 kg dojrzałych, słodkich śliwek
- 125 g masła
- 1 szklanki mąki
- 0,5 szklanki cukru
Przygotowanie ciasta ze śliwkami i kruszonką
Do małego garnka lub rondelka wrzuć pokrojone masło, cukier waniliowy i mleko. Zagrzej wszystko tak, aby masło i cukier się rozpuściły – aż do połączenia składników, a następnie odstaw do wystudzenia. Oddziel żółtka od białek jajek i w dużej misce ubij białka na sztywną pianę. Następnie dodawaj po trochu cukier, najlepiej po łyżce – każdą następną dopiero gdy poprzednia łyżka cukru nieco się rozpuści.
Po dodaniu całego cukru, wrzuć do masy pojedynczo żółtka. Cały czas miksując, do jajecznej masy wlej cienkim strumieniem ostudzone masło z mlekiem i cukrem waniliowym. Na końcu przesiej mąkę i proszek do pieczenia, wymieszaj mikserem na wolnych obrotach lub drewnianą łyżką. Ciasto przełóż do blaszki do pieczenia wyłożonej papierem – idealna będzie tradycyjna tortownica lub taka, która ma wymiary zbliżone do 25x30 cm.
Śliwki umyj i ponacinaj do połowy by móc wyjąć z nich pestki. Oprócz je łyżką mąki i poukładaj na wierzchu ciasta, skórką do dołu. Następnie na wierzch wysyp grubą warstwę kruszonki. Piecz w nagrzanym piekarniku w temp. 180 stopni przez ok. 60 minut - do czasu zarumienienia. Po upieczeniu zostaw w uchylonym piekarniku aż do wystygnięcia.
Może cię zainteresować także: Przywołaj smak z dzieciństwa - boskie knedle ze śliwkami (przepis od babci)