Najlepsze ciasto ze śliwkami, jakie zjesz w życiu – banalnie prosty i szybki przepis

Martyna Pstrąg-Jaworska
Sezon na śliwki właśnie się rozpoczyna – wykorzystaj go najlepiej, jak tylko możesz. Zrób powidła, knedle albo nasze ciasto. To przepis, który wymaga naprawdę niewiele czasu i umiejętności kulinarnych czy cukierniczych.
Świetny przepis na szybkie ciasto ze śliwkami- wykorzystaj to, że sezon na śliwki właśnie trwa. Unsplash
Ciasto jest puszyste i wilgotne od soku ze śliwek, owoce rozpływające się w buzi, a do tego coś najlepszego na świecie – gruba warstwa kruszonki. Idealna propozycja do popołudniowej kawy, porannej herbaty czy jako kolacja na słodko.

Proste ciasto ze śliwkami: przepis

Aby przygotować banalnie proste ciasto, będziesz potrzebować: Do kruszonki potrzebujesz:

Przygotowanie ciasta ze śliwkami i kruszonką


Do małego garnka lub rondelka wrzuć pokrojone masło, cukier waniliowy i mleko. Zagrzej wszystko tak, aby masło i cukier się rozpuściły – aż do połączenia składników, a następnie odstaw do wystudzenia. Oddziel żółtka od białek jajek i w dużej misce ubij białka na sztywną pianę. Następnie dodawaj po trochu cukier, najlepiej po łyżce – każdą następną dopiero gdy poprzednia łyżka cukru nieco się rozpuści.


Po dodaniu całego cukru, wrzuć do masy pojedynczo żółtka. Cały czas miksując, do jajecznej masy wlej cienkim strumieniem ostudzone masło z mlekiem i cukrem waniliowym. Na końcu przesiej mąkę i proszek do pieczenia, wymieszaj mikserem na wolnych obrotach lub drewnianą łyżką. Ciasto przełóż do blaszki do pieczenia wyłożonej papierem – idealna będzie tradycyjna tortownica lub taka, która ma wymiary zbliżone do 25x30 cm.

Śliwki umyj i ponacinaj do połowy by móc wyjąć z nich pestki. Oprócz je łyżką mąki i poukładaj na wierzchu ciasta, skórką do dołu. Następnie na wierzch wysyp grubą warstwę kruszonki. Piecz w nagrzanym piekarniku w temp. 180 stopni przez ok. 60 minut - do czasu zarumienienia. Po upieczeniu zostaw w uchylonym piekarniku aż do wystygnięcia.