Knedle ze śliwkami, nazywane też pierogami ze śliwkami, to idealna opcja dla dziecka - maluchy takie obiady na słodko uwielbiają.
Przygotowanie knedli jest nieco czasochłonne, ale ich smak wszystko wynagradza. Dodatkowo, jeśli przygotujesz większą ilość, bez problemu możesz je zamrozić i dzięki temu np. poczuć smak lata w środku zimy.
Nasz przepis zawiera cynamon, dzięki któremu knedle nabierają korzennego charakteru. Jeśli za nim nie przepadasz, możesz go pominąć.
Koniec sierpnia to czas, kiedy wreszcie można zjeść
pyszne śliwki. Węgierki będą idealne na
słodki obiad jak z lat dzieciństwa – moja babcia przygotowywała takie knedle, gdy przyjeżdżałam do niej na wakacje z rodzeństwem.
Przepis na knedle, czyli pierogi ze śliwkami
Aby przygotować knedle, musisz zagnieść ciasto takie jak na kopytka, czyli potrzebujesz ok. 1 kg ugotowanych dzień wcześniej
ziemniaków – takie są najlepsze. Oto składniki potrzebne do przygotowania knedli:
1 kg ziemniaków
2 jajka
300 g mąki
szczypta soli
0,5 kg śliwek, najlepiej dojrzałych węgierek
cynamon
cukier
woda i olej do gotowania klusek
5 łyżek masła
4 łyżki bułki tartej
opcjonalnie: łyżka kwaśnej śmietany
Przygotowanie knedli jest nieco czasochłonne, ale
ten smak wynagradza wszystko. Dzień przed przygotowaniem klusek obierz i ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie. Następnie zostaw je do wystudzenia – kiedy już będą chłodne, możesz je na noc włożyć do lodówki. Możesz je przygotować tego samego dnia, jednak pamiętaj, że ze świeżo ugotowanych ziemniaków ciasto może być bardziej klejące.