
REKLAMA
Przepis na knedle, czyli pierogi ze śliwkami
Aby przygotować knedle, musisz zagnieść ciasto takie jak na kopytka, czyli potrzebujesz ok. 1 kg ugotowanych dzień wcześniej ziemniaków – takie są najlepsze. Oto składniki potrzebne do przygotowania knedli:Następnego dnia przeciśnij ziemniaki na stolnicę za pomocą praski, dodaj mąkę, jajka i sól. Zagnieć całość, dosypując trochę mąki, jeśli ciasto zbyt klei się do rąk. Gdy masa stanie się gładka od wyrabiania, odłóż ciasto na bok i przykryj bawełnianą ściereczką.
Śliwki umyj, wysusz, ponacinaj (tak, żeby połówki nadal były złączone, nie przecinaj ich całkowicie) i usuń ze środka pestki. Z ciasta odrywaj kulki wielkości mniej więcej orzecha włoskiego i rozpłaszcz ciasto na dłoni – tak, aby powstał okrągły placuszek.
Śliwki umyj, wysusz, ponacinaj (tak, żeby połówki nadal były złączone, nie przecinaj ich całkowicie) i usuń ze środka pestki. Z ciasta odrywaj kulki wielkości mniej więcej orzecha włoskiego i rozpłaszcz ciasto na dłoni – tak, aby powstał okrągły placuszek.
Na środku placka ułóż wydrylowaną śliwkę, rozchyl ją i do wnętrza wsyp łyżkę cukru oraz pół łyżeczki cynamonu. Dzięki temu nadzienie knedli będzie miało niepowtarzalny, nieco korzenny smak. Zawiń ciasto tak, aby śliwka była cała w środku – najlepiej smakują kluski, które mają mało ciasta na zewnątrz, bo ich środek ma tak boski smak, że jest najważniejszy :)
Przygotuj kulki ze śliwkami wewnątrz i ułóż je na bawełnianej ściereczce. W garnku zagotuj wodę z łyżeczką soli i 3-4 łyżkami oleju. Gdy woda będzie wrzała, wrzucaj po kilka knedli, zmniejsz ogień pod garnkiem i gotuj aż do wypłynięcia ich na powierzchnię wody. Wyłów knedle łyżką cedzakową i ułóż na talerzu – są gotowe do jedzenia. Możesz je polać masłem z bułką tartą i przystroić kleksem kwaśnej śmietany.
Aby przygotować bułkę, rozpuść na patelni masło i gdy będzie całkiem płynne, wsyp do niego bułkę cały czas mieszając. Gdy masa zarumieni się, polej nią bezpośrednio knedle np. za pomocą łyżki.
Może cię zainteresować także: Jak zatrzymać smak lata? Przygotuj powidła śliwkowe. Te smakują jak u babci