knedle ze śliwkami, pierogi ze śliwkami
Knedle ze śliwkami to często smak dzieciństwa, wakacji u babci. Przygotuj je według mojego przepisu. Pixabay
REKLAMA
  • Knedle ze śliwkami, nazywane też pierogami ze śliwkami, to idealna opcja dla dziecka - maluchy takie obiady na słodko uwielbiają.
  • Przygotowanie knedli jest nieco czasochłonne, ale ich smak wszystko wynagradza. Dodatkowo, jeśli przygotujesz większą ilość, bez problemu możesz je zamrozić i dzięki temu np. poczuć smak lata w środku zimy.
  • Nasz przepis zawiera cynamon, dzięki któremu knedle nabierają korzennego charakteru. Jeśli za nim nie przepadasz, możesz go pominąć.
  • Koniec sierpnia to czas, kiedy wreszcie można zjeść pyszne śliwki. Węgierki będą idealne na słodki obiad jak z lat dzieciństwa – moja babcia przygotowywała takie knedle, gdy przyjeżdżałam do niej na wakacje z rodzeństwem.

    Przepis na knedle, czyli pierogi ze śliwkami

    Aby przygotować knedle, musisz zagnieść ciasto takie jak na kopytka, czyli potrzebujesz ok. 1 kg ugotowanych dzień wcześniej ziemniaków – takie są najlepsze. Oto składniki potrzebne do przygotowania knedli:
  • 1 kg ziemniaków
  • 2 jajka
  • 300 g mąki
  • szczypta soli
  • 0,5 kg śliwek, najlepiej dojrzałych węgierek
  • cynamon
  • cukier
  • woda i olej do gotowania klusek
  • 5 łyżek masła
  • 4 łyżki bułki tartej
  • opcjonalnie: łyżka kwaśnej śmietany
  • Przygotowanie knedli jest nieco czasochłonne, ale ten smak wynagradza wszystko. Dzień przed przygotowaniem klusek obierz i ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie. Następnie zostaw je do wystudzenia – kiedy już będą chłodne, możesz je na noc włożyć do lodówki. Możesz je przygotować tego samego dnia, jednak pamiętaj, że ze świeżo ugotowanych ziemniaków ciasto może być bardziej klejące.
    Następnego dnia przeciśnij ziemniaki na stolnicę za pomocą praski, dodaj mąkę, jajka i sól. Zagnieć całość, dosypując trochę mąki, jeśli ciasto zbyt klei się do rąk. Gdy masa stanie się gładka od wyrabiania, odłóż ciasto na bok i przykryj bawełnianą ściereczką.
    Śliwki umyj, wysusz, ponacinaj (tak, żeby połówki nadal były złączone, nie przecinaj ich całkowicie) i usuń ze środka pestki. Z ciasta odrywaj kulki wielkości mniej więcej orzecha włoskiego i rozpłaszcz ciasto na dłoni – tak, aby powstał okrągły placuszek.
    Na środku placka ułóż wydrylowaną śliwkę, rozchyl ją i do wnętrza wsyp łyżkę cukru oraz pół łyżeczki cynamonu. Dzięki temu nadzienie knedli będzie miało niepowtarzalny, nieco korzenny smak. Zawiń ciasto tak, aby śliwka była cała w środku – najlepiej smakują kluski, które mają mało ciasta na zewnątrz, bo ich środek ma tak boski smak, że jest najważniejszy :)
    Przygotuj kulki ze śliwkami wewnątrz i ułóż je na bawełnianej ściereczce. W garnku zagotuj wodę z łyżeczką soli i 3-4 łyżkami oleju. Gdy woda będzie wrzała, wrzucaj po kilka knedli, zmniejsz ogień pod garnkiem i gotuj aż do wypłynięcia ich na powierzchnię wody. Wyłów knedle łyżką cedzakową i ułóż na talerzu – są gotowe do jedzenia. Możesz je polać masłem z bułką tartą i przystroić kleksem kwaśnej śmietany.
    Aby przygotować bułkę, rozpuść na patelni masło i gdy będzie całkiem płynne, wsyp do niego bułkę cały czas mieszając. Gdy masa zarumieni się, polej nią bezpośrednio knedle np. za pomocą łyżki.