Pij ten sok regularnie, a zobaczysz różnicę. Usprawnia pracę jelit, a dzięki jabłku jest pyszny

Magdalena Konczal
O zaletach picia soku z buraka pisałyśmy już wielokrotnie. To prawdziwa bomba witaminowa, która korzystnie wpływa na cały nasz organizm. Jeśli jednak nie przepadacie za jego charakterystycznym warzywnym smakiem, polecamy wam sok jabłkowo-buraczany. Jest przepyszny, a jednocześnie bardzo zdrowy.
Jak zrobić sok z buraka i jabłka? Przepis unsplash/ Joanna Kosinska

Sok z buraka i jabłka – składniki

Sok z buraka i jabłka wcale nie jest trudny do przyrządzenia. Warto jednak być wyposażonym w wolnoobrotową wyciskarkę do soków. Oczywiście można sobie poradzić i bez niej, ale wówczas cały proces przygotowywania napoju zajmie nam trochę więcej czasu.
Zanim jednak przejdziemy do przepisu, wyposażmy się w odpowiednie składniki, które będą nam potrzebne do zrobienia soku z buraka:
- 3 duże buraki (lub 4 małe);
- 3 małe jabłka (lub 2 duże);
- 1,5 łyżki soku z cytryny;
- odrobina imbiru;
- 2 szklanki wody.

Sok z buraka i jabłka – przepis i właściwości

Kiedy już zaopatrzymy się w składniki, możemy przystąpić do działania. Oto przepis na sok z buraka i jabłka krok po kroku:


1. Zaczynamy od umycia i obrania buraków. Myjemy również jabłka, kroimy je na pół, pozbywamy się gniazd. W przypadku dużych jabłek można pokroić je na ćwiartki.
2. Jeśli mamy wolnoobrotową wyciskarkę umieszczamy w niej warzywa i owoce. Jeśli nie mamy, blanszujemy buraki i jabłka, a następnie blendujemy.
3. Dodajemy sok z cytryny i odrobinę startego imbiru. Na koniec rozcieńczamy wodą. W przypadku, gdy blanszujemy i blendujemy warzywa i owoce, warto jest dodać nieco więcej wody (o 1-2 szklanki).

I gotowe! Smaczny i zdrowy sok z buraka i jabłka nadaje się do spożycia. Warto pić go już teraz, by zabezpieczyć się przed jesienno-zimowymi infekcjami. Ale oczywiście sok z buraka i jabłka ma dużo więcej pozytywnych właściwości m.in. zmniejsza obecność "złego" cholesterolu, poprawia pracę serca i ukrwienie, a także usprawnia pracę jelit.