Zjedz codziennie ząbek czosnku i zobacz co się stanie. Możesz bardzo się zdziwić

Martyna Pstrąg-Jaworska
Codzienne zjadanie jednego ząbka czosnku może wręcz zrewolucjonizować całe twoje życie. Nie wierzysz? Lekarze rekomendują taki nawyk jako naturalne wspomaganie odporności i zdrowia. Jakie jeszcze niesie korzyści jedzenie czosnku?
Czosnek ma wiele zdrowotnych właściwości, jego codzienne jedzenie zapewni odporność i zdrowie. Unsplash
Czosnek to jedno z najważniejszych warzyw w polskiej kuchni. Jest idealny do marynaty do mięsa, dressingu sałatkowego czy masła, które w towarzystwie czosnku świetne pasuje do grzanek czy dań z grilla. Ma również wiele właściwości leczniczych – nie pierwszy raz na pewno słyszysz, że jest naturalnym antybiotykiem.

Czosnek źródłem zdrowia

Czosnek nazywany jest "zabójcą chorób" i poniekąd jest to prawda, bo allicyna w nim zawarta ma działanie antybakteryjne. Dzięki jedzeniu surowego czosnku zmniejszysz ryzyko zachorowania, nabierzesz odporności, ale także wyleczysz się z infekcji, którą już masz. Dzięki niemu szybciej wyzdrowiejesz, bo działa jak naturalny antybiotyk, który dodatkowo obniża gorączkę i nie niszczy flory bakteryjnej.


Allicyna zawarta w soku czosnku jest odpowiedzialna również za oczyszczanie organizmu z toksyn, a dodatkowo ma działanie chroniące i oczyszczające wątrobę. Badania wykazały, że regularne spożywanie tego warzywa powoduje wyrównanie poziomu estrogenów u kobiet – jest to szczególnie istotne u kobiet w czasie menopauzy, ale hormon ten jest też odpowiedzialny m.in. za mocne kości.

Enzym, który leczy wiele dolegliwości

W związku z tym, że czosnek ma właściwości antybakteryjne i działa jak antybiotyk, może zapobiegać i wspomagać leczenie infekcji takich jak zapalenie pęcherza moczowego czy inne dolegliwości układu moczowego. Badania wykazały, że zabija ponad 80 proc. odpornych na antybiotyki bakterii, które wywołują zakażenie układu moczowego.

Czosnek chroni też serce i ma działanie przeciwnowotworowe. Dzięki allicynie przeciwdziała zakrzepom, obniża ciśnienie krwi, chroni naczynia krwionośne oraz wspomaga prawidłową pracę serca. Dodatkowo jest uwzględniany w diecie antynowotworowej - jego regularne jedzenie zmniejsza ryzyko raka jelita grubego, okrężnicy, jamy ustnej, gardła, jajników. Wszystko to również dzięki allicynie, bo to ona łagodzi stany zapalne i chroni komórki przed wolnymi rodnikami.

Specjalna metoda jedzenia czosnku?

Aby móc korzystać z wielu korzyści, jakie niesie ze sobą zjadanie ząbka czosnku, trzeba wiedzieć, jak go przygotować do spożycia. Obierz jeden ząbek czosnku ze skórki, a następnie zmiażdż go – naciskając nożem lub przygniatając moździerzem. Odstaw go na talerzyku czy desce do krojenia na 10 minut i dopiero po upływie tego czasu, zjedz czosnek.

Możesz zjeść go solo, ale równie dobrze może to być kanapka z czosnkiem – możesz go wymieszać z masłem i takim masłem czosnkowym posmarować kromkę chleba. Zgniecenie czosnku nie jest przypadkowe – dzięki temu uwalnia się z niego sok, a wraz z nim enzym – allicyna, która jest odpowiedzialna za wszystkie zdrowotne właściwości. To ona również powoduje, że czosnek ma tak charakterystyczny, długo utrzymujący się zapach.