Jak ugotować kukurydzę - mało kto wie, że ten składnik sprawia, że jest jeszcze lepsza

Martyna Pstrąg-Jaworska
Oto przepis na kukurydzę idealną - gotowana, lekko chrupiąca, z maślaną powłoką. Zobacz, jaki jest tajemniczy składnik, dzięki któremu ugotujesz najlepszą kukurydzę.
Gotowana kukurydza to świetna przekąska lub pomysł na kolację. Najlepsza jest gotowana z solą i masłem. Pixabay
Kukurydza, zwana czasem złotem Ameryki, dotarła do Europy w XV wieku za sprawą podróży Kolumba. Wcześniej była znana jako roślina uprawna w Ameryce Południowej.


Od kilkunastu lat jest też coraz bardziej popularna w Polsce. Oprócz kukurydzy gotowanej w wodzie, można z niej również przyrządzić pyszną aromatyczną zupę czy lekkie placuszki, a nawet upiec na grillu.

Ten składnik w gotowaniu kukurydzy może zaskoczyć

Gotowana kukurydza to źródło wielu cennych składników: ma dużo fosforu, witamin, magnezu czy selenu. Blokuje wolne rodniki, zawiera spore ilości skrobi, więc dodaje mnóstwo energii, a dodatkowo polecana jest osobom uczulonym na gluten. Najlepiej smakuje w wersji na ciepło: chrupka, z odrobiną soli i masła czosnkowego lub ziołowego.

Żeby kukurydza gotowana była naprawdę pyszna, wystarczy, że do gotowania dodasz jeden składnik. Mowa tu o cukrze, który należy dosypać do wody, w której będziesz gotować kukurydzę. Panuje ogólne przekonanie o tym, że do gotowania roślin należy używać osolonej wody, jednak istnieje kilka wyjątków od tej reguły. Jednym z nich jest właśnie kukurydza - spróbuj nasypać do garnka z wodą ok. 2 łyżeczki cukru i ugotować ją w ogóle tylko w słodkiej wodzie bez użycia soli.

Jak ugotować kukurydzę

W sklepach można dostać gotowe kolby kukurydzy (świeże, a także mrożone), które wrzucasz do garnka z wodą i po prostu gotujesz. Oprócz takiej wersji coraz częściej można znaleźć zapakowane w folię kolby kukurydzy razem liśćmi - taka opcja jest smaczniejsza, bardziej świeża, ale też wymagająca więcej pracy w przygotowaniu. Żeby ugotować najlepszą kukurydzę, będziesz potrzebować:

Do garnka z wodą wsyp cukier. Kolby kukurydzy obierz z liści i włókien i przekrój je na pół. Mogą zostać w całości, ale mniejsze kawałki znaczniej łatwiej jest obgryzać z ziarenek :) Zagotuj wodę z cukrem, a gdy ta zacznie wrzeć, włóż kukurydzę. Poczekaj do ponownego zagotowania, a następnie gotuj ją pod przykryciem przez ok. 10-15 minut.

Staraj się nie gotować jej dłużej, bo ziarna kukurydzy zamiast miękkie i chrupiące, będą twarde i niesmaczne. Po tych 15 minutach wyłów kolby łyżką cedzakową lub wylej na sitko, by obciekły z nadmiaru wody. Gorącą kukurydzę ułóż na talerzu, oprósz solą i wiórkami masła. Teraz gotowana kukurydza jest gotowa do jedzenia, smacznego.