Dodaj ten składnik do jajecznicy, a już nigdy nie wyjdzie za sucha. Różnicę poczujesz też w smaku

Magdalena Konczal
Każdy z nas lubi ją jeść trochę inaczej – jedni ze szczypiorkiem, inni z szynką czy z pomidorami. Jajecznica to bardzo popularne śniadanie w polskich domach. Czasami jednak wychodzi zbyt sucha. Receptą na to jest dodanie jednego niepozornego składnika.
Dodanie do jajecznicy jednego składnika może zmienić jej smak unsplash/ Sincerely Media

Jajecznica – jeden produkt zmieni jej smak

Jajecznica może być naprawdę smaczna. Niezależnie od tego, czy robimy ją na maśle, czy na oleju, warto jest dodać jeden składnik: odrobinę mleka. Zwróćmy jednak uwagę, czy nie wlaliśmy go zbyt dużo, bo wówczas jajecznica może stać się wodnista.
Dobrym rozwiązaniem będzie dolanie 2 łyżek mleka, jeśli robimy jajecznicę z 2 jaj. Ten produkt sprawi, że śniadanie stanie się bardziej puszyste, delikatne i po prostu smaczniejsze. Proste rozwiązanie, a naprawdę zmienia smak i konsystencję jajecznicy.

Jak przyrządzić idealną jajecznicę?

Chociaż przyrządzanie jajecznicy wydaje się banalne, to podczas jej smażenia powinniśmy pamiętać o kilku ważnych zasadach. Zanim jednak zabierzemy się za przyrządzanie śniadania, warto wybrać się do sklepu, w którym znajdziemy ekologiczne jajka – to one są kluczem do dobrego smaku.


Poza tym poleca się, by ubić żółtka nie widelcem, ale trzepaczką. Wówczas jajecznica staje się dużo bardziej puszysta. Wiele osób smaży jajka na dużym ogniu, tymczasem najlepiej jest smażyć je na małym ogniu przez około 5 minut.

Smacznego!